LEZINGEN

AMSTERDAM

Ihkv de Europese dag van het joods cultureel erfgoed op 4 sept is er om 13u de lezing De joodse eetcultuur, een eeuwenoude smeltkroes door Berthe Meijer. Aan de hand van de joodse geschiedenis wordt een verband gelegd tussen religie, geschiedenis, wederzijdse beïnvloedingen tijdens de diaspora en de invloed van de oosterse en westerse kookkunst op de joodse keuken, vroeger en nu. Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1. Inl/res 020-5310310 & www.jhm.nl

ARNHEM

Het Openluchtmuseum zet dit jaar de spotlight op Geloof in Nederland. In het kader van dit thema spreekt op 3 sept (15u15) Gerard Rooijakkers (hoogleraar Ned. etnologie) over religieuze volkscultuur tussen voorgeschreven orde en geleefde praktijk. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89. Inl 026-3576111 & www.openluchtmuseum.nl

DELFT

Overal zanikt bagger: webloggen met Wim de Bie. Weblogs, kortweg `blogs, worden steeds populairder. Een van de populairste blogs in Nederland is Bieslog (http://bieslog.vpro.nl) waar Wim de Bie zijn kijk op de wereld kenbaar maakt. Op 5 sept (20u15) zal Wim de Bie vertellen en laten zien wat Bieslog is en wat er zo interessant is aan webloggen. Speakers, Burgwal 45-49. Inl/res 015-2785235 & www.sg.tudelft.nl

DEN HAAG

T/m 11 sept is de tentoonstelling `Liefde, literatuur en dood' te bezichtigen over het werk van Jeroen Brouwers. Foto's, brieven, handschriften en parafernalia brengen zijn schrijverschap in kaart. Di t/m vr 10u-17u. weekend en feestdagen 12u-17u. Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5. Inl 070-3339666 & www.letterkundigmuseum.nl

GRONINGEN

Ihkv Noorderlicht 2005 spreekt Douwe Draaisma op 4 sept (15u) met fotografen die deelnemen aan `Traces & Omens' en met andere gasten over fotografie, geheugen en tijd. Centrale vraag: hoe houdbaar is het moment? Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12. Inl 050-3182227 & www.noorderlicht.com

HAARLEM

Op 5 sept (17u) is er een ABCafé over de inrichting van Haarlem getiteld Haarlem wordt erg, heel erg .. mooi. Deelnemers aan deze discussie zijn o.a. Jur Visser en Joop Slangen. Gespreksleider: Jan van Eeden. ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47. Inl www.architectuurhaarlem.nl

OTTERLO

In het kader van 'Meet the artist' is Joep Van Lieshout op 4 sept (14u) aanwezig om te vertellen over zijn werk. Zijn tentoonstelling `Atelier Van Lieshout: Happy Forest' is ingericht in de beeldentuin en het aangrenzende bos. Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6. Inl 0318-591241 & www.kmm.nl

UTRECHT

Salon Saffier organiseert 4 sept (12u30) De Kleuren van de Kroeg; verhalen van o.a. Simon Carmiggelt, Milan Kundera, Robert Menasse, Kurt Tucholsky en Boris Vian - door Boris Wijngaard. Muziek: Nachtzuster van de Ziel. Salon Saffier, werfkelder onder Nieuwegracht 48. Inl 030-6701020.