Kunst verliest meer tv-uren in de avond

De zondagmiddag wordt dit najaar op Nederland 3 het domein van veel kunstprogramma's. Daarmee verliest de kunst nog meer zendtijd in de avondprogrammering van de publieke omroep.

De VPRO presenteert vanaf 2 oktober een wekelijkse boekenrubriek, meteen na Buitenhof, en de NPS begint een week eerder met een twee tot drie uur durende middaguitzending met klassieke muziek, dans, opera's en andere kunstuitingen. Het nieuwe boekenprogramma, waarvan de titel nog niet bekend is, richt zich vooral op nonfictie-boeken en wordt niet volgens een vaste formule samengesteld, aldus de VPRO. Interviews, discussies en reportages zullen elkaar afwisselen.

Het daaropvolgende kunstblok komt in de plaats van de huidige programma's NPS Output en NPS Klassiek, die pas tegen middernacht te zien zijn en in de loop van het komende seizoen worden opgeheven. ,,Op de zondagmiddag kunnen we alles bij elkaar zetten en bovendien zijn we dan af van die late avond,'' zegt Henk van der Meulen, hoofd muziek en dans bij de NPS. ,,Dat is een verbetering.'' Het dagelijkse cultuurprogramma TV3 wordt eind deze maand beëindigd.

Het wekelijkse VPRO-programma R.A.M., dat tot dusver op zondag in de vooravond werd uitgezonden, verhuist vanaf dit weekeinde naar de late zondagavond. Arnon Grunberg fungeert niet meer als presentator, maar maakt één keer per maand een reportage. De andere afleveringen bestaan uit losse onderwerpen (twee keer per maand) en een panel, dat naar het BBC-voorbeeld The late review de Nederlandse kunsten bespreekt.

R.A.M. valt vanaf januari op dat tijdstip gedeeltelijk samen met verschillende AVRO-programma's op Nederland 1: eerst een nieuwe Wintertijd-reeks met Harry de Winter, gevolgd door nieuwe culturele series van Roeland Kooijmans, Lennart Booij en Yoeri Albrecht. Andere AVRO-programma's als Museumgasten, De gouden pyramide (architectuur) en Beeldenstorm (door Henk van Os) staan voortaan op zaterdagmiddag tussen 4 en 5 uur.

De wekelijkse AVRO-rubriek Close Up, die kunstdocumentaires uitzendt, is sinds twee weken van half 7 op de vroege zondagavond verhuisd naar half 12 op de late woensdagavond. ,,Op ons oude uitzendtijdstip hadden we gemiddeld 260.000 kijkers,'' aldus chef kunst Wim Weijland, ,,maar deze laatste weken waren het er nog maar 80.000. Als dat zo blijft, moeten we opnieuw gaan onderhandelen met de netcoördinator.''

Alleen de wekelijkse kunstdocumentairerubriek Het uur van de wolf (NPS) is op het midden van de avond gehandhaafd. Maar het programma begint pas weer op 19 oktober, in plaats van begin september. De redactie moest daardoor zes documentaires schrappen.

    • Henk van Gelder