KNVB pakt amateurs sneller aan

Zaterdag begint het amateurvoetbal in Nederland en naar aanleiding van het toenemend geweld van de laatste jaren heeft voetbalbond KNVB voor dit seizoen forse maatregelen aankondigd: teams zullen sneller uit de competitie worden gehaald na wangedrag en bij voortdurende calamiteiten zal de bond niet schromen hele clubs uit te sluiten.

De hardere aanpak vloeit voort uit een proef de afgelopen twee jaar in District West 2, de regio Rotterdam/Den Haag. Na een incident werd in dat KNVB-district het betreffende team uit de competitie genomen. Bij een tweede incident werd zelfs een hele club uitgesloten. ,,Dat heeft succes gehad, want de schrik zit er flink in. De mensen willen voorkomen dat ze niet meer kunnen voetballen'', aldus KNVB-woordvoerder Rob de Leede gisteren.

Waar de zes KNVB-districten altijd zelf regels mochten opstellen, is dat voor komend seizoen gecentraliseerd. Op alle Nederlandse velden gelden nu dezelfde regels. Dat brengt naast het strengere optreden onder meer met zich mee dat de voetbalbond waarnemers naar beladen duels stuurt. Zij observeren onder meer het gedrag van supporters en rapporteren daar over, met alle consequenties van dien. Behalve maatregelen is de bond voor de komende drie jaar de zogenaamde bewustwordingscampagne `Wat doe jij om voetbal leuk te houden?' begonnen. Komend voetbalweekeinde wordt bij twaalf duels in verschillende hoofdklassen aandacht aan de actie besteed.

Voorzitter Jaap Kuijt van zaterdaghoofdklasser Quick Boys uit Katwijk is voor de strengere regels, alleen pleit hij wel voor een onafhankelijk rechtsprekend orgaan. ,,Het is nu zo dat de KNVB de regels maakt, controleert en rechtspreekt. Dat kan niet'', vindt Kuijt.

,,De tuchtcommissie hoort bij de KNVB, maar is wel onafhankelijk. Dat is dus geen probleem'', vindt De Leede.

Kuijts club speelt zaterdag een thuiswedstrijd tegen Scheveningen zonder publiek. De KNVB legde die straf op nadat een supporter de zoon van een dominee een banaan op het veld had gegooid tijdens een wedstrijd die een donkere scheidsrechter leidde. Hij staakte het duel. ,,Als dat komend seizoen gebeurt zou Quick Boys met de nieuwe regels uit de hoofdklasse zijn genomen en dat zou desastreus zijn'', aldus Kuijt.