Kabinet houdt Borssele langer open

Het kabinet wil de kerncentrale Borssele langer openhouden dan was afgesproken. In ruil investeren het kabinet en de aandeelhouder van Borssele, Delta en Essent, gezamenlijk 500 miljoen euro in duurzame energie.

Dat hebben diverse bronnen vanmorgen bevestigd. De 250 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor duurzame energie maken deel uit van een groter pakket aan milieumaatregelen dat al eerder uitlekte. Daarin is ook geld vrijgemaakt voor de verbetering van de luchtkwaliteit. De extra investering van 250 miljoen wordt betaald uit het Fonds Economische Structuurversterking.

Er was al een Kamermeerderheid voor langer openhouden van Borssele, maar D66, de kleinste coalitiepartner, verzette zich daar lang tegen. Sinds D66 zijn bezwaren tegen het openhouden van Borssele deze zomer onder voorwaarden heeft laten varen, steunt de hele coalitie deze uitruil.

Woordvoerders van Essent en Delta, die eveneens gezamenlijk 250 miljoen euro zouden moeten investeren, melden wel dat de onderhandelingen nog moeten beginnen. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) zal die onderhandelingen voeren.

Van Geel had eerder laten berekenen dat een gedwongen sluiting van Borssele in 2013, zoals eerder was afgesproken, de staat een schadevergoeding van maximaal een miljard euro zou kosten. De eigenaar van Borssele, EPZ, heeft een zogenoemde eeuwigdurende vergunning en zou gedwongen sluiting succesvol kunnen aanvechten. In plaats van sluiting kiest het kabinet nu voor een extra investering in duurzame energie.

Kamerlid Van der Ham (D66) is tevreden met het voorstel van het kabinet. ,,Dit komt tegemoet aan de voorwaarden die wij hebben gesteld aan het langer openhouden van Borssele'', zegt hij.

Ook de VVD-fractie steunt het kabinetsvoorstel. Het CDA houdt nog een slag om de arm.

De oppositiepartijen zijn fel tegen het plan. Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) spreekt van een ,,bizarre deal, die exemplarisch is voor het antimilieubeleid van dit kabinet''.

Zijn PvdA-collega Samsom noemt het voorstel ,,geen investering in duurzame energie, maar een pleister op een stokoude kerncentrale.''