Hulp in zuiden VS komt op gang

De Amerikaanse regering is gisteren een grote hulpoperatie begonnen voor de door de orkaan Katrina getroffen staten Louisiana en Mississippi. President Bush spreekt van ,,een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis van ons land''.

Het Pentagon heeft zestig helikopters naar het gebied gestuurd voor de reddingsacties. Ook zijn vijf marineschepen en 400 vrachtwagens met voedsel en water onderweg. Uit het hele land trekken medische teams naar het rampgebied, alsmede 10.000 man van de Nationale Garde.

Bush vloog gisteren in een helikopter over de getroffen kuststrook. Op een persconferentie zei hij dat het herstel jaren zal duren. ,,Het [gebied] is totaal weggevaagd. Het is afgrijselijk.'' Lokale autoriteiten hebben het geschatte dodental gisteren flink verhoogd. Burgemeester Nagin van de ondergelopen stad New Orleans zei dat er ,,minimaal honderden, zeer waarschijnlijk duizenden'' doden zullen zijn. Om plunderingen tegen te gaan, is 1.500 man politie ingezet voor ordehandhaving.

De Nationale Garde probeerde gisteren de twee doorgebroken dijken bij New Orleans te dichten door vanuit de lucht zandzakken en betonblokken in de gaten te storten. Het water in de stad stijgt nu niet meer. Gisteren is begonnen aan de evacuatie van de naar schatting 25.000 mensen in de Superdome. Zij worden met bussen vervoerd naar een ander stadion, de Astrodome in Houston, 565 kilometer van New Orleans. Het water in de straten is verontreinigd door olie, chemicaliën en rioolwater.

Omdat door schade aan de olie-industrie tekorten in de VS dreigen, heeft Bush besloten de strategische olievoorraden aan te spreken. Analisten zeggen dat daarmee geen extra benzine op de markt komt, omdat er een acuut tekort aan raffinagecapaciteit is.

vervuiling pagina 5

lessen pagina 9

olie pagina 15