Het Groene Hart op de mat in Rotterdam

Vanochtend vroeg rolde een nieuwe krant van de persen. Maar hij viel niet bij alle abonnees op de mat.

Al veertig jaar is Maarten Woerlee abonnee van Rijn en Gouwe, de regionale krant uit zijn woonplaats Alphen aan den Rijn. Vandaag was de dag dat zijn krant een ander gezicht zou krijgen en hij verheugde zich erop. Als gevolg van een fusie met het landelijke Algemeen Dagblad en zes andere regionale kranten, ging Rijn en Gouwe per vandaag op in AD Groene Hart. Maar vanmiddag om kwart over twaalf had Maarten Woerlee zijn ochtendkrant nog steeds niet. Grote problemen bij het drukken en bezorgen van de nieuwe krant, die verschijnt in een oplage van ongeveer 550.000 exemplaren, bleken de oorzaak.

Naast abonnees in het groene hart kregen ook lezers rond Dordrecht en Gorinchem vanochtend geen krant. In Rotterdam kwam de krant veel te laat. Doordat de distributie van andere kranten deels door hetzelfde bedrijf wordt verzorgd, verschenen ook Trouw en de Volkskrant op veel plaatsen niet of te laat. De landelijke editie van de nieuwe krant bleek geheel in zwart-wit te zijn gedrukt. In andere edities kwamen misdrukken voor, waardoor stukjes tekst ontbraken of onleesbaar waren.

Volgens woordvoerder Rob Okhuijsen van de nieuwe krant (,,nee, ik heb vannacht niet geslapen'') zouden alle lezers in de loop van de dag een krant thuis krijgen, maar niet allemaal de goede editie. Hoofdredacteur Jan Bonjer zei vanmorgen dat de problemen enkele dagen kunnen duren.

De nieuwe krant heeft in totaal 22 edities: een landelijke en 21 regionale. Deze verschijnen onder acht verschillende titels, zoals AD Amersfoortse courant en AD Groene Hart. De nieuwe krant is onder grote tijdsdruk tot stand gekomen. Het idee voor de fusie ontstond vorig jaar bij de uitgevers van de kranten, PCM en Wegener. In een periode van tien maanden werden acht bestaande kranten omgesmeed tot een geheel nieuwe krant, die bovendien overstapte op het half zo grote tabloidformaat. Alle redactieleden van de `oude' kranten moesten opnieuw solliciteren naar hun eigen baan, of naar een andere baan binnen de organisatie. De laatste sollicitatiegesprekken hadden twee weken geleden plaats, voor een aantal journalisten was gisteren de eerste werkdag op een nieuwe plek. Negentig van de 627 voltijdbanen verdwenen.

Volgens woordvoerder Okhuijsen wordt ,,uit alle macht'' aan oplossingen gewerkt. ,,Om kwart over twaalf vannacht gingen de persen lopen in de drukkerij in Leidschendam, voor de landelijke editie. Dat ging ontzettend goed. Later ontstonden de problemen, vooral bij de tweede drukkerij, in Rotterdam.'' Het ging volgens hem deels om technische problemen, met het per computer verzenden van artikelen en advertenties naar de drukkerij, en deels om problemen in de distributie. ,,Het is natuurlijk een gigantische operatie. Er hoeft maar dít te gebeuren en je hebt enorme problemen.''

Het PCM distributiebedrijf, dat dagelijks met ongeveer 12.000 bezorgers zo'n 1,2 miljoen kranten bezorgt, had het afgelopen half jaar te maken met verscherpte controle van de Arbeidsinspectie. Bij invallen in Den Haag en Rotterdam zijn ,,enkele tientallen illegalen'' aangetroffen, zegt een woordvoerder van de inspectie. Zij moesten het bezorgwerk staken en het bedrijf kreeg een boete, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Speelde een tekort aan bezorgers een rol bij de problemen? Okhuijsen: ,,Dat zijn we nog aan het onderzoeken.''

Lezer Maarten Woerlee, gepensioneerd medisch-fysisch ingenieur, heeft er begrip voor dat zijn krant vanochtend niet kwam. ,,Een hele nieuwe logistiek, ik kan me goed voorstellen dat daarmee iets misgaat.''

Hij is vooral blij dat de krant wordt ,,opgeschud'', want over Rijn en Gouwe was hij de laatste jaren niet tevreden meer. ,,De meeste journalisten wonen hier niet eens. Dat merk je hoor. Vaak zie je dat ze gewoon overschrijven van internet. Wij kunnen óók kijken op ANP en Nu.nl. Jullie journalisten staan dikwijls voor aap!'' Waarom hij dan toch abonnee is gebleven? ,,Het was de enige mogelijkheid om nog wát regionaal nieuws te krijgen.''

Voormalig vrachtwagenchauffeur Wim Versteeg uit Harmelen kreeg zijn AD Utrechts Nieuwsblad vanmorgen wel op tijd. Ook hij las die krant al veertig jaar. Het nieuwe formaat vond hij handig, maar het regionale nieuws wat karig. ,,Er staat wel wat in, maar minder dan eerst. Ik had hem zo uit.''

    • Joke Mat