Golf van fusies op komst in zorgsector

Nederland krijgt te maken met nieuwe conglomeraten in de thuiszorg en verpleging van ongekende omvang.

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven staan twee van de grootste regionale zorgbedrijven, Icare uit Meppel en Evean uit Purmerend, op het punt op te gaan in één organisatie met bijna 20.000 medewerkers en oproepkrachten. Dat is bijna twee keer zoveel als het Nederlandse personeelsbestand van de vier grootste uitzendbureaus, waaronder Randstad en Vedior, samen.

De schaalvergroting moet de thuiszorgbedrijven een sterkere onderhandelingspositie geven wanneer gemeenten volgend jaar een hoofdrol gaan spelen bij de inkoop van deze zorg. ,,We verwachten dat we een interessantere onderhandelingspartner zijn als we in omvang toenemen'', zegt een woordvoerster van Icare/Evean. Volgens haar zullen klanten niets van de fusie merken. ,,We willen de besturen van de organisaties in elkaar schuiven, niet de werkmaatschappijen.'' Samenvoeging van de callcenters van Icare en Evean is volgens haar niet besproken. Ook in de regio's Tilburg, Den Haag, Delft, Hilversum en Limburg en in Noord-Oost-Nederland zijn fusies in de maak of net afgerond.

De fusiedrang illustreert de snelle schaalvergroting onder bedrijven voor thuiszorg, die diensten aanbieden van kraamzorg tot ouderenhulp. Vorming van `zorgconglomeraten' betekent ook vergroting van hun actieradius, doordat zij uitbreiden naar verpleeghuiszorg. Thuiszorg wordt gefinancierd uit de AWBZ-premies.

Icare en Evean zijn samen ruim tweemaal zo groot als de nummer twee, begin dit jaar ontstaan door fusie van zorgbedrijven uit Terborg (Sensire) en Groningen (Thuiszorg Groningen). Die combinatie praat nu over een volgende fusie in de regio Groningen. De combinatie Icare/Evean heeft ook verpleeghuizen. Inclusief een afgelopen maand aangehaakte zorgorganisatie in Alkmaar (Integra) is de omzet 545 miljoen euro.

Fusiekoorts: pagina 17

    • Menno Tamminga