Galerieselectie

Wim Claessen

De schilderijen van Wim Claessen ademen verstilling en rust. Om dit te bereiken beperkt de kunstenaar zich in zijn schilderijen tot het weergeven van de meest essentiële elementen van landschappen en mensen. Er is geen plaats voor overbodige details. Claessen schildert voornamelijk alledaagse situaties, zoals twee mensen in een roeiboot, een huis in de sneeuw of een bos in wintertooi.

Wim Claessen. 3 sept t/m 2 okt in Galerie Krijger + Katwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200 Amsterdam. Wo t/m za. 12-18u.

Luisa Lambri

De Italiaanse fotografe Luisa Lambri richt zich vooral op de modernistische architectuur van architecten als Walter Gropius en Oscar Niemeyer. Ze fotografeert woningen van binnenuit, waarbij het vooral gaat om de ruimteverdeling. De formele foto's laten vlakverdelingen zien, ramen, glaswanden en doorgangen die de overgang van binnen naar buiten verbeelden.

Centraal staan de foto's die Lambri maakte van het Barragan House van Luis Barragan in Mexico City en het Menil House van Philip Johnson in Houston.

Luisa Lambri. 3 sept t/m 15 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. di t/m vrij. 11-18u, za 14-18u.

Thomas Zitzwitz

De Duitse kunstenaar Zitzwitz gebruikt fotografie als uitgangspunt voor zijn abstracte schilderijen, waarbij de verf in diverse lagen is aangebracht en uitgestreken. Beiden worden naast elkaar tentoongesteld en fungeren zo als een tweeluik. Zitzwitz citeert de kleur en vormen van de foto's in zijn schilderijen. De doeken echoën de foto's die stammen uit de jaren zestig, snapshots van auto's op straat, of een interieur. Maar ook een berglandschap levert de kleuren die je terug ziet komen in een geschilderd doek.

Thomas Zitzwitz: La Croix du Sud. 4 sept t/m 9 okt in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft. Do t/m za 12-17u. Zo 14-17u.

Kees Smits

Het Hollandse landschap ligt ten grondslag aan de abstract geometrische schilderijen van Smits. Zijn recente werk is uit meerdere panelen samengesteld. Met behulp van steeds terugkerende motieven als pijlen, golven en spiralen, verwijst Smits naar de bestaande wereld. Abstracte vormen voegt hij samen zodat soms een duidelijk herkenbaar beeld ontstaat.

Kees Smits: The Offing. 3 sept t/m 2 okt in Slewe Gallery, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za, 14-18u.

Esprit de Corps

De groepstentoonstelling Esprit de Corps laat zien hoe diverse kunstenaars in foto's, video's en tekeningen het fenomeen `Groep' benaderen. Martine Stig ondernam in 2002 een streng georganiseerde reis door Noord-Korea.

Alles lag vast, zelfs de gidsen deden suggesties voor foto's. Stig volgde ze op en kwam terug met een reeks foto's onder de titel Democratic People's Republic of Korea. Het resultaat bestaat uit opnames van lege pleinen, immense wolkenkrabbers en groepen mensen die als één organisme lijken te bewegen.

Hubert Czerepok, Thomas Manneke, Magnus Monfeldt, Martine Stig en Albert van Westing: Esprit de Corps. 3 sept t/m 8 okt in Motive Gallery, Elandsgracht 10 Amsterdam. wo t/m za 13-18u.

En verder

Videowerken en installaties van Michiel van Bakel 3 sept t/m 8 okt in Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Erik Vink en Ibo Pompe 3 sept t/m 1 okt in Ayac's, Keizersgracht 166, Amsterdam;

sculpturen van Stephan Balkenhol 3 sept t/m 8 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Tim Ayres 3 sept t/m 8 okt in Vous etes ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Im (Langu)age II, schilderijen van Marcel Broodthaers, Lucassen, Ulrich Meister, Bruno Perramant en Toon Teeken 3 sept t/m 8 okt in Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam; schilderijen en werk op papier van Chantal Veerman en Stan Klamer 4 sept t/m 2 okt in Galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen en sculpturen van Klaas Gubbels 4 sept t/m 9 okt in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 2 in Eindhoven; schilderijen van Dennis Hollingsworth t/m 18 sept in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; foto's van Beat Streuli t/m 2 okt in MK Galerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.