FRANKRIJK

Arnulf Rainer

Aan de oever van het bassin de l'Arsenal, vlak bij de Bastille, staat de jonge (2004) en nu al erg succesvolle, privé-stichting La Maison Rouge. Oprichter Antoine Galbert toont grote privé-verzamelingen van hedendaagse kunst. Op het ogenblik is de collectie van art brut (creatieve uitingen van kinderen, geesteszieken, gevangenen, `outsiders') van Arnulf Rainer te zien. De Oostenrijkse kunstenaar Rainer (1929) die bekendheid kreeg door zijn `Ubermalungen' (`overschilderingen'), was een van de eersten die zich voor de art brut interesseerde. Hij bezit werk van `artiesten' als Louis Soutter, Johann Hauser en Wolfgang Hueber, maar ook van van onbekenden. De boeiende expositie confronteert het werk van Rainer zelf met dat van zijn art brut-collectie. Zij laat zien hoe Rainer doordrongen en geïnspireerd raakt van zijn aanwinsten.

Maison Rouge-Fondation Antoine de Galbert, 10, bd de la Bastille, Parijs, t/m 9 oct, wo t/m zo 11-19u, do-21u, 0033-140010881.

Tibet

Het `dak van de wereld' fascineert enorm. Bijna te. Door de welwillende blik van de Dalai Lama en de tendens om verslaafd te raken aan een boeddhisme van goed gehalte, zou je de dagelijkse realiteit van het door China onderdrukte Tibetaanse volk bijna vergeten. De buitengewone expositie in Valenciennes laat zich niet beïnvloeden door heersende gemeenplaatsen. Zij confronteert de rijke Brusselse collectie van XVIIe t/m XIXe-eeuwse Tibetaanse kunst met de reisgetuigenissen van een XXste-eeuwse avonturier: de Française Alexandra David-Néel.

Art sacré du Tibet, voyage avec Alexandra David-Néel t/m 11 sept in het Musée des Beaux-Arts, 59300 Valenciennes, 0033-327225720 en

www.valenciennes.fr

En verder in Parijs

J'en rêve, werk van 58 jonge kunstenaars uit de hele wereld t/m 9 oct in de Fondation Cartier, 0033-142185650 en www.fondation.cartier.fr; XVIIIe Festival des cathédrales de Picardie t/m 13 oct 0033-322224494 en www.festivaldescathedrales.com