FOTOGRAFIE

Tian An Men - Gate to Heaven

Het Tian An Men plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede is niet alleen het bekendste plein van China, het is ook een soort bedevaartsoord: het hart van het rijk dat veel Chinezen tenminste eenmaal in hun leven hopen te bezoeken. Als voorbode van het Chinafestival dat in oktober begint, opent zaterdag in het Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM) de tentoonstelling Tian An Men - Gate to Heaven waarin 25 hedendaagse Chinese kunstenaars werk tonen dat gewijd is aan of geïnspireerd door deze beladen plek. Er zijn niet alleen foto's te zien, maar ook collages, video's en objecten. Alle werken zijn recent gemaakt en elke kunstenaar heeft aan zijn of haar bijdrage enkele zinnen toegevoegd waarin commentaar wordt geleverd op `mijn Tian An Men'. Daarnaast is er ook een presentatie van een aantal bekende Magnum-fotografen die ooit in China hebben gewerkt, zoals Henri Cartier-Bresson, Patrick Zachmann en Rene Burri.

Tian An Men - Gate to Heaven 2 sept. t/m 16 okt FOAM, Keizersgracht 609. Dag. 10-17u, do en vr 10-21u.