En verder

Wereldhavendagen

'Op expeditie in een Wereldhaven' is het thema van de Wereldhavendagen in Rotterdam van 2 t/m 4 september en de meeste locaties in het 40 kilometerlange haven- en industriegebied zijn toegankelijk voor publiek. Een greep uit het programma: de havens van Shell en ECT met zijn tankers, containers en kolenschepen zijn te bezoeken; de Koninklijke marine geeft bij de Erasmusbrug demonstraties met landingsvaartuigen en parasprongen uit helicopters; rondritten op het RDM-terrein op Heijplaat, rondleiding door het World Port Center en theatergezelschap Ad Hoc neemt passagiers mee op een `minicruise Leuvehaven'.

Wereldhavendagen van 2 t/m 4 sept. Inl www.wereldhavendagen.nl

R'uitmarkt/De Culturele Aftrap

Op de laatste dag van de Wereldhavendagen, zondag 4 september, is ook de opening van het nieuwe Rotterdamse culturele seizoen. Het Schouwburgplein biedt die dag letterlijk en figuurlijk onderdak aan allerlei gezelschappen en artiesten.

Alle voorstellingen en optredens zijn gratis en naast cabaret, dans en toneel is er ook veel aandacht voor muziek in het Doelencafé en de schouwburg. Wibi Soerjadi bespeelt de grootste vleugel ter wereld; de Fazioli van 3,09 meter! Het Ro Theater speelt de fabel Soulmates, de 15-vrouws formatie Girls wanna have fun met o.a. Monique en Suzanne Klemann (Lois Lane), Manuela Kemp en Frederique Spigt geeft een show. Er is een musical-blok met Pietje Bell, Turks Fruit en Nine de musical gebaseerd op de film 8 van Federico Fellini.

Voor de jeugd zijn er optredens van Elize, De jeugd van tegenwoordig (Watskebeurt) en lange Frans en Baas B met live band.

R'uitmarkt op zo 4 sept van 13-19u. Inl www.decultureleaftrap.nl

Stadswandeling

Op 4 september is er een stadswandeling door de besloten hofjes in de Jordaan. In het centrum van de stad vormen de hofjes met hun fraaie ligging en architectuur een zee van rust. De hofjes werden veelal gesticht door rijke burgers die de hulpbehoevenden binnen de eigen geloofsgemeenschap wilden helpen. Aan de andere kant zorgden ze ervoor dat de naam van de 'gulle stichter' niet werd vergeten.

Beginpunt op 4 sept 12u bij het beeldje van Anne Frank bij de Westertoren. Duur: ca. anderhalf uur. Prijs: €8. Res 06-18257014 & info@amsterdamcitywalks.com. Inl www.amsterdamcitywalks.com

Vogeleiland

Vereniging Natuurmonumenten houdt 3 september een vaar-wandelexcursie naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer. De excursie met het thema `lepelaars' duurt ongeveer drie uur. De excursieboot vertrekt om 8u vanaf de aanlegsteiger bij de Kadoelerbrug aan de Kadoelerweg bij Kraggenburg. De excursie is minder geschikt voor kinderen en voor mensen die slecht ter been zijn. Op het Vogeleiland zijn geen paden; daarom wordt geadviseerd laarzen mee te nemen.

Excursie op 3 sept v.a. 08u Kadoelerbrug, Kraggenburg. Deelname voor leden van Natuurmonumenten €8, voor niet-leden €12 en voor kinderen t/m 12 jr €4. Aanmelding vooraf is noodzakelijk: 0527-246644.

Haags Uit Festival

Zondag 4 september vanaf 12u is het Lange Voorhout het decor van het Haags Uit Festival, de traditionele start van het nieuwe culturele seizoen. Op twee buitenpodia en in de theaters die open huis houden zoals het Lucenttheater en Diligentia kan het publiek proeven van de nieuwe theaterproducties voor het komende seizoen. Op de buitenpodia zijn o.m optredens van: Michael Varekamp, Winston Post, de Berini's, Theatergroep Terra,Can of Be (pop), Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen, Wende Snijders (chansons), Wibi Soerjadi en scènes uit de musicals Pietje Bell en Turks Fruit .

Haags Uit Festival op zo 4 sept. Het hele programma staat op www.haagsuitburo.nl.

Naardermeer

Het VU podium organiseert 8 en 15 september (14u-17u) twee vaarexcursies langs diverse planten en dieren op en rond het Naardermeer. Voorafgaand aan de excursie verzorgt algoloog dr. Jan Simons een lezing over de kranswieren, die in het voedselrijke en heldere water van het meer ruim vertegenwoordigd zijn. Tijdens het varen wordt o.a. verteld over het beheer van het Naardermeer. In verband met het beperkte aantal plaatsen (20) is reservering verplicht.

Vaarexcursie op 8 en 15 sept v.a. 14u. Res 020-5989292 & www.vupodium.nl

Herfstwandeling

Op 3 en 18 september, 9 en 20 oktober organiseert Staatsbosbeheer de herfstwandelingen Paddestoelen en (dier-)sporen.

De deelnemers verzamelen zich om 14u bij het Natuuractiviteitencentrum Zandenbos en vertrekken ieder met eigen vervoer naar het 2 kilometer verder gelegen startpunt. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur.

Herfstwandeling op 3, 18 spt, 9 en 20 okt, start bij Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, Nunspeet (nabij het Veluwetransferium). Res 0341-252996. Kosten €3, kinderen tot 12 jr €1,50.

fotoroute

In vijf middeleeuwse kerken in het Groninger Westerkwartier exposeren zeven fotografen uit het Noorden van 3 september t/m 9 oktober. De tentoonstelling is onderdeel van de grote Noorderlicht-fotomanifestatie Traces en Omens. Bij de expositie wordt een fietsroute uitgegeven die langs de vijf kerken en een aantal andere erfgoedlocaties in de regio voert.

fotoroute van 3 sept t/m 9 okt door Groningen. De exposities zijn open op za en zo van 13-17u; de toegang is gratis. De fietsroute is verkrijgbaar bij de VVV's in Groningen en de regio, kan telefonisch worden aangevraagd bij de Stichting Circuit 050-3604265 en staat ook op www.stichtingcircuit.nl.

Kasteel Eerde

Vereniging Natuurmonumenten organiseert 3 september een excursie naar kasteel Eerde en de oranjerie in Den Ham. De ongeveer 2 uur durende excursie staat olv gidsen van Educatief Centrum Vecht-Regge.

Excursie 3 sept 14u Landgoed Eerde, Hammerweg, Den Ham (vlakbij Ommen). Deelname voor leden van Natuurmonumenten €4, niet-leden €7, kinderen t/m 12 jaar €2. Res 035-6559911.