DUITSLAND

Tijdreis

Intendant Jürgen Flimm leidt voor de tweede maal de groots opgezette RuhrTriennale. Auteurs, regisseurs, musici en beeldende kunstenaars zijn uitgenodigd deel te nemen aan een tijdreis naar de vroege 19de eeuw, de tijd van de romantiek en van de industriële revolutie. Het festival vindt plaats op diverse locaties in het Ruhrgebied (t/m 16 okt). Monumentale fabriekshallen die al jaren buiten gebruik zijn werden omgetoverd in concertzalen en theaters. Bij de afdeling toneel dient men tijdig te reserveren voor Gert Jonkes stuk Seltsame Sache (Duisburg, vanaf 8 sept). Tijdig reserveren is evenzeer geboden bij het muzikale hoogtepunt van deze Triennale, Reinbert de Leeuws Im Wunderschönen Monat Mai (Duisburg, vanaf 5 okt)

Inl www.ruhrtriennale.de & 0049 209167 1700

Jan van Eyck

De Gemäldegalerie Dresden zet Jan van Eyck in het zonnetje: Das Geheimnis des Jan van Eyck (t/m 31 okt). Met zijn Dresdener Maria-altaar (1437) en een uniek getekend Van Eyck-portret van de hand van Niccolò Albergati staan twee sleutelwerken centraal in een tentoonstelling die voor het eerst alle vroeg-Nederlandse schilderijen en tekeningen uit de verschillende rijkgevulde Dresdener collecties bijeen brengt. Vijftig tekeningen uit de 15de en 16de eeuw geven een overzicht van de functies die tekeningen waren toebedacht. Ze dienden met name als ontwerp voor schilderijen, glasvensters en grafmonumenten. De confrontatie van tekeningen en schilderijen vergroot het inzicht in de werkwijze van Van Eyck.

Inl 0049 3514914678 &

www.skd-dresden.de

En verder

Beeldhouwwerk van Fritz Koenig: Meine Arche Noah in Skulpturenmuseum im Hofberg, Landshut. T/m 30 apr 2006. Inl www.landshut.de/skulpturenmuseum & 0049 87189021; Werk uit de eigen collectie Ziersch in het heropende Museum Villa Stuck, München: L'Art Nouveau. T/m 14 mei 2006. Inl 0049 89 4555510 & villastuck@muenchen.de