Darwin's Nightmare

De Oostenrijkse regisseur Hubert Sauper geeft in zijn documentaire Darwin's Nightmare, een film over de vissen in het Victoriameer, een gezicht aan de schaduwzijde van de globalisering. En dat is het gore, onthutsende gezicht van eindeloze rijen te drogen gehangen nijlbaarskarkassen. Van kinderen die uit piepschuim gesmolten lijm snuiven. Van duikers die hun ledematen verloren nadat zij de vissen onder water in netten moesten drijven en door een krokodil werden aangevallen. Het Victoriameer bood onderdak aan 2000 verschillende soorten vis, maar met die diversiteit was het snel gedaan toen men in de jaren vijftig om de visvangst te bevorderen de nijlbaars in het meer uitzette. Volgens de website ter bevordering van duurzame visvangst www.goedevis.nl staat nijlbaars op het lijstje `twijfelachtig', maar na het zien van deze film vergaat je voorgoed de eetlust. De taferelen aan de oever van het Victoriameer in Tanzania zijn smeriger dan die in menig griezelfilm. En dat is zijn documentaire dan ook precies: een horrorstory over hoe een economisch succesverhaal geschreven is in de karkassen, ammoniakdampen, maden en graten van een ecologische ramp. Alles is handel: leven, dood en vooral de derde wereld.

Regie: Hubert Sauper. In: 23 bioscopen.