Condoom met weerhaakjes moet verkrachting tegengaan

Een Zuid-Afrikaanse uitvinder heeft gisteren een anti-verkrachtings condoom gepresenteerd, een vrouwencondoom dat zich vasthaakt aan de penis van de verkrachter.

,,Er is nog nooit iets gedaan om vrouwen te helpen ervoor te zorgen dat ze niet worden verkracht'', zei de 57-jarige Sonette Ehlers Sonettte die de `rapex' ontwikkeld heeft. Ik vond dat het hoog tijd werd.''

De uitvinding illustreert hoe hoog de nood in Zuid-Afrika is. Er is geen land waar verkrachtingen zo wijd zijn verbreid als in Zuid-Afrika. Jaarlijks doen meer dan 50.000 vrouwen aangifte van verkrachting. Volgens deskundigen ligt het ware aantal verkrachtingen zeker vier keer hoger.

Het vrouwencondoom wordt ingebracht als tampon. Het bestaat uit kokers van weerhaakjes met latex eromheen. Volgens de uitvinder zal een verkrachter aanvankelijk niks in de gaten hebben. ,,In dat stadium is hij met hele andere zaken bezig'', zei Ehlers in de vakantieplaats Kleinmond, 100 kilometer ten oosten van Kaapstad, waar de rapex werd gedemonstreerd. Als het condoom eenmaal vastzit aan de penis, kan het alleen operatief worden verwijderd. ,,Ik verzeker je dat de verkrachter pijn zal hebben'', zei Ehlers. ,,Hij zal zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan.'' Dat zou de vervolging van verkrachters vergemakkelijken.

De rapex vermindert ook de kans dat de verkrachte vrouw zwanger wordt of met het aids-virus wordt besmet. De vinding werkt hetzelfde als een vrouwencondoom.

Belangengroepen van verkrachte vrouwen hebben niet enthousiast gereageerd. Ze zijn bang dat verkrachters hun woede op de vrouw zullen koelen, als ze merken dat zij een rapex draagt. Ze noemen het instrument ook ,,middeleeuws'' en ,,barbaars''.

Ehlers zegt dat zij verkrachting barbaars vindt. ,,Het gaat me niet om vergelding. Het is de daad van verkrachting die ik haat.''

De rapex is getest door vrouwen die er heel tevreden over waren. Volgend jaar komt het anti-verkrachtingscondoom op de markt.