CDA boos om boek

Het CDA is een neoconservatieve partij geworden die nauwelijks aandacht heeft voor zwakke en kwetsbare groepen. Dat schrijft CDA-prominent Bert de Vries in zijn boek `Overmoed en Onbehagen' dat vandaag is verschenen.

De Vries, onder meer oud-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, oud-minister van Sociale Zaken en tot voor kort partijvoorzitter, vindt dat zijn partij zich te eenzijdig richt op de middenklasse en hij vindt dat het kabinet doemscenario's schetst die niet kloppen. De AOW wordt volgens hem niet onbetaalbaar door de vergrijzing. Tegenover de stijgende kosten voor de AOW staan inkomsten uit belasting die geïnd zal worden op pensioenen, lijfrentes en spaargeld van ouderen. Ook de stijgende kosten van de zorg zouden volgens De Vries geen al te groot probleem hoeven zijn als bijvoorbeeld ouderen mee gaan betalen aan onderdak en eten dat ze krijgen in verpleeg- en verzorgingstehuizen.

CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt zei vanochtend dat ze teleurgesteld is over de kritische toon van het boek. Ze citeerde uitspraken die De Vries daarin doet. Bij de partij zou het gevoel zijn gegroeid dat er niet veel eer meer te behalen is aan het beschermen van zwakkeren, er zouden `groteske discussietrucs' gebruikt worden, en er zou een beeld zijn ontstaan van een partij die `afbraak' urgenter vindt dan `opbouw'. Volgens Van Bijsterveldt maakt De Vries een karikatuur van het CDA.