Bijna eenderde van de kiezers weet het nog niet

De SPD loopt 12 procentpunten achter op de zusterpartijen CDU/CSU. De SPD staat op 30 procent van de stemmen, CDU/CSU op 42 procent. Een uitzichtloze situatie? Nee, zeggen sociaal-democraten. Ook in 2002 liep Schröder in de slotfase van de campagne 10 procentpunten achter op uitdager Edmund Stoiber. De peilingen tonen ook nu een stijgende lijn. 30 procent van de kiezers heeft zijn keuze nog niet bepaald.

Onderzoekers zijn verdeeld. Manfred Güllner, directeur van bureau Forsa, en een vertrouweling van Schröder: ,,Er bestaat een reserve voor de SPD, maar dat is hooguit genoeg voor 33 of 34 procent.'' Zijn concurrent Klaus Peter Schöppner van TNS Emnid noemt het verhaal van de zwevende kiezer ,,grote onzin''. Alleen partijen die op achterstand staan beweren volgens hem dat de race pas op het laatste moment beslist wordt. Richard Hillmer van Infratest/Dimap ziet wel nog ruimte voor de SPD, bijvoorbeeld als Schröder het tv-debat, zondag aanstaande, wint.