Voetbal tot in de kist

Iedereen kent ze wel, ouders die hun kind eeuwige roem willen verschaffen, uit onvrede over hun eigen prestaties. Hans Bergsma is zo'n ouder. De voetbaltrainer van de Amsterdamse amateurclub Wartburgia leek een gouden toekomst tegemoet te gaan bij Ajax (,,ik was misschien wel een van de grootste talenten'') maar moest eind jaren zeventig afhaken nadat hij zijn scheenbeen had gebroken tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid. Nu zet hij al zijn kaarten op zijn 6-jarige zoon Leon die volgens Bergsma ,,beter kan voetballen dan ik ooit heb gedaan''.

De makers van de AVRO-documentaire Een miljoen waard geven een mooi inkijkje in het leven van de voetbalfanaat. Want voetbalfanaten zijn het, Hans en Leon. ,,Bij mij houdt voetballen op in de kist'', zegt Hans zonder een spoor van ironie. Samen met zijn zoon bezoekt hij voetbalwedstrijden, gaat hij naar trainingen, vult hij lottoformulieren in en reist naar Spanje om handtekeningen van voetbalsterren te verzamelen. ,,Bij het ontbijt, het diner en op het strand – het gaat alléén maar over voetballen'', zegt zijn vrouw, die zich voorlopig lijkt te schikken in haar lot. Enigszins beschaamd vertelt ze dat ze al zeven jaar gescheiden slaapt van haar man. ,,Omdat Leon het gezellig vindt met hem te slapen.''

Het antwoord van Hans? ,,Dit speelt bij veel gezinnen, schat. Er is héél veel voetballiefde. Wat is nou een leven zonder voetbal?''

Gelukkig is daar de moeder van Hans, die zo nu en dan voor een kritische noot zorgt. ,,Hoe kan Hans nou concluderen dat Leon beter voetbalt dan hij'', vraagt zij zich af. ,,Hij is pas zes jaar!'' Ma Bergsma doceert graag, tot ergernis van haar zoon. Ze vindt dat haar kleinzoon eerst zijn school moet afmaken, want ,,voetbal is maar een dun laagje ijs''. En voormalig Blauw-Wit-speler Piet Koekebakker citerend: ,,Die laatste tree van de ladder, dat is het moeilijkst.''

Haar wijze woorden lijken niet aan Hans besteed. ,,Het zou toch leuk zijn als ik hier over 14 jaar op de tribune zit'', mijmert hij tijdens een bezoek aan het stadion van Real Madrid, een kwart eeuw na de voor hem fatale wedstrijd. ,,Ik heb het dan niet gehaald, maar híj wel.''

Karels keuze: Een miljoen waard, AVRO, Ned.2, 23.05-24.00u.

    • Danielle Pinedo