Verantwoord hip

Van de eerste korrelige beelden van Kristoffer in bed, die tegen de camera zegt ,,Elisabeth beweert dat ik snurk'' weet je al: dit wordt een film over een jongen die zijn leven als een film beleeft. En dat is Buddy ook, al komen er nog een paar jongens en een meisje bij die met zijn film mogen meedoen. Sterker nog, ze maken hun loopbaan van het op film zijn, Geir, Stig Inge en Kristoffer, met af en toe Henrietta.

Buddy van de Noor Morten Tyldum klinkt en voelt en ruikt als een zomer-pophitje, aangenaam, makkelijk, oppervlakkig en een jaar later denk je: waarom vonden we dit ook alweer leuk? De upbeat muziek, de acteurs bij wie zorgvuldig iedere glamour is weggeretoucheerd, de fotografie die een permanent gevoel van pixels oproept - het is allemaal verantwoord hip.

Maar gáát het ergens over? Jongvolwassenen op een kruispunt - maken ze wel de juiste keuzes? Daar gaat Buddy over. En uit alle films die daarover gaan is een stramien te destilleren van het gaat uit met je vriendinnetje, je ontmoet een nieuw meisje. Kies je voor geld of kies je voor je vrienden? Laat je je verleiden door materialistische volwassenen of niet? Blijf je jong of word je oud? Vragen van het standaardformulier van de jeugd-arthousefilm. Buddy stelt ze allemaal en beantwoordt ze even keurig. Je wordt nooit verrast, het enig vervelende is dat de film eruit ziet alsof dat wel de bedoeling was.

Buddy. Regie: Morten Tyldum. Met: Nicolai Cleve Broch, Aksel Hennie, Anders Baasmo Christiansen, Pia Tjelta, Janne Formoe. In: Filmmuseum, Amsterdam.