Vaccineren is feest in Indonesië

Ruim 24 miljoen kinderen onder vijf jaar worden in Indonesië tegen polio ingeënt. Een strijd tegen ziekte en angst.

Baby Nabila, negen maanden oud, schreeuwt zich de longen uit haar lijfje als de verpleegkundige in een kliniek in Zuid-Jakarta het poliovaccin op haar tong druppelt. Nabila's moeder houdt zenuwachtig de zuigeling vastgeklemd. Met trillende lippen vertelt ze dat het weinig had gescheeld of ze was niet gekomen. Net zoals de meeste Indonesische ouders is ze bang dat haar kind dood zal gaan aan de immunisering.

Vier kinderen stierven in mei na de eerste dag van een vaccinatiecampagne tegen polio in West-Java. Ze waren ondervoed of ze hadden knokkelkoorts, zegt dr. June Supardi van het ministerie van Gezondheidszorg. Maar veel moeders geloofden dr. June niet en lieten hun kinderen tijdens de tweede immuniseringsronde thuis.

Ondertussen verspreidt het poliovirus zich in snel tempo naar andere eilanden. In april werd na tien jaar het eerst poliopatientje in een stadje niet zover van de hoofdstad Jakarta ontdekt. Sindsdien zijn zeker 226 kinderen besmet. De regering besloot tot een nationale vaccinatiecampagne. Ruim 24 miljoen kinderen onder 5 jaar worden de komende dagen gevaccineerd. Op 27 september volgt nog een ronde. Het leger is ingeschakeld het vaccin tot in de verste uithoeken van de Archipel te brengen.

,,Onze grootste zorg was hoe we na alle negatieve verhalen over het vaccin de ouders met hun kinderen na de immuniseringsposten kregen'', vertelt dr.Supardi, hoofd Immunisering van het ministerie van gezondheidszorg. Ze riep hulp van moslimleiders in. De Nationale Raad van Moslim Geestelijken kondigde zelfs in een fatwa af dat het vaccin `Halal' was, dus voldeed aan het islamitische keurmerk.

De `feeststemming' gisteren bij de immuniseringsposten moest de zorgen bij de ouders wegnemen. Er waren balonnen. Vrolijke muziek schalde uit de boxen. Voor ieder kind was er na afloop een zakje snoep. Filmsterren, moslimleiders en zelfs de vrouw van president Susilo Bambang Yudhoyono hielpen mee met het immuniseren van de kinderen.

Toch is dr. June Supardi na de eerste vaccinatiedag hoopvol gestemd. Volgens de eerste uitslagen was de opkomst gisteren hoog, vooral op het eiland Bali en in Nusa Tenggara, het oostelijk deel van Indonesie, waar een opkomstpercentage van meer dan 90 procent werd gehaald.

Het virus moet met het regenseizoen op komst zo snel mogelijk de kop worden ingedrukt. Het virus gedijt vooral in vuil water, dat na een tropische stortbui de buurten binnenstroomt. Kinderen spelen en zwemmen in de vieze plassen.

Te laat komt de nationale polio-campagne voor de drie jaar oude Nuriyani. In het lokale ziekenhuis in het stadje Rangkasbitung, in West-Java, ligt ze verlamd in een ijzeren ledikantje.

Onder president Soeharto bestonden er in alle dorpjes consultatiebureau's, die de zuigelingen vaccineerden en de moeders van informatie voorzagen. Maar sinds de economische crisis is de gezondheidszorg in Indonesie ingestort. De helft van deze consultatiebureau's bestaat niet meer.

Dr.June van het ministerie geeft toe dat met een eenmalige nationale vaccinatiecampagne de Indonesische kinderen niet voldoende zijn beschermd tegen polio of andere virussen. Als de consultatiebureau's nog hadden bestaan, had het poliovirus niet zo wild om zich heen kunnen grijpen.

President Yudhoyono heeft de minister van Gezondheidszorg de opdracht gegeven de consultatiebureau's met name op het platteland te herstellen. Geld ervoor ontbreekt. Geld is ook het grootste probleem van Nuryani's ouders. Ze weten niet hoe ze de ziekenhuiskosten moeten betalen. Of wie er straks voor de driejarige verlamde peuter moet zorgen als ze weer thuis is.

    • Wilma van der Maten