`Terrorist' verklaart regering Somalië onwettig

Hassan Dahir Aweys, een invloedrijke leider van de islamitische rechtbanken in de Somalische hoofdstad Mogadishu, heeft gisteren de regering van Abdullahi Yusuf onwettig verklaard. Aweys staat op de Amerikaanse lijst van internationale terroristen. Hij zou banden onderhouden met Al Qaeda.

Aweys dook na de aanslagen in september 2001 in Amerika onder om gisteren voor het eerst met de pers te spreken. Hij noemde de vorig jaar na moeizame onderhandelingen gevormde coalitieregering van Abdullahi Yusuf ,,illegaal, met als doel de Somaliërs te verdelen''. Hij ontkende dat de aan de islamitische rechtbanken verbonden milities een kweekplaats zijn voor islamitische militanten verbonden aan Al Qaeda. ,,Dat is een poging van mislukte politici om het Westen en zijn christelijke bondgenoten in de regio tevreden te stellen'', zei Aweys met een verwijzing naar buurland Ethiopië.

In afwezigheid van een effectief gezag wonnen de islamitische rechtbanken in Mogadishu de afgelopen jaren aan invloed. De leiders van deze rechtbanken zien met argusogen hoe de regering van president Abdullahi Yusuf haar gezag probeert te vestigen in het verdeelde land. In het bijzonder de suggestie van Abdullahi Yusuf om Ethiopische soldaten in te zetten als vredestroepen roept veel verzet op.

Westerse landen en staten in de Hoorn van Afrika maken zich zorgen over activiteiten van internationale terroristen in Mogadishu die samenwerken met Somalische militanten. Volgens getuigen zou Aweys betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen van de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam in 1998, waarbij meer dan honderd doden vielen. Ook zou de aanslag op een toeristenhotel in Kenia in 2002 in Mogadishu zijn voorbereid.

Verder zou Aden Hashi Ayro, een beschermeling van Aweys, verantwoordelijk zijn voor een serie moordaanslagen twee jaar geleden op Westerse hulpverleners in Somalië en het afgescheiden Somaliland. Gisteren noemden de aanklagers bij een rechtszaak in Somaliland tegen tien aanhangers van Ayro, de verdachten ,,terroristen''. Ze eisten de doodstraf.

Aweys en Ayro worden in verband gebracht met een actie in Mogadishu eerder dit jaar op een oude Italiaanse begraafplaats. Bij deze actie werden de lijken van de kolonisten opgegraven en op het strand gedumpt. Aweys en Ayro zouden verder eerder dit jaar betrokken zijn geweest bij een serie moordaanslagen op invloedrijke inwoners van Mogadishu die wilden samenwerken met de nieuwe regering.

In juli werd de alom gerespecteerde ontwikkelingswerker en vredesactivist Abdulkadir Yahya Ali in zijn woning in Mogadishu gedood. Volgens familieleden van Yahya zat Ayro achter de moord. Aden Hashi Ayro werd vorige maand gepromoveerd tot hoofd van de milities van de islamitische rechtbanken.