Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over mystery-shoppers, nepklanten die het gedrag van het personeel beoordelen. Verder een gesprek met de Britse ambassadeur Colin Budd die per 1 september afscheid neemt. Ned.2, 18.20-19.00u.

Netwerk. Herhaling van 18 oktober vorig jaar van de reportage Terug naar Beslan, inmiddels voor een Emmy Award genomineerd. Het betreft het gijzelingsdrama in het Russische Beslan waar Tsjetsjeense terroristen op 1 september vorig jaar op de eerste schooldag 1.200 mensen in de gymzaal opsloten. Bij de actie die drie dagen duurde kwamen 300 mensen om. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de gijzelingsactie in het Russische Beslan van een jaar geleden, een Twentse soap van Johan Nijenhuis met cabaretier Herman Finkers en de gevolgen van de orkaan Katrina in New Orleans. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Werken bij de topkok. Eerste deel van een vijfdelige docu-soap over werken achter de schermen van het culinair imperium van de Franse kok Alain Ducasse. Een half jaar lang volgen we diverse mensen uit het bedrijf met een passie voor koken. Ned.3, 20.25-20.55u.

Een dollar per dag. Eerste deel van een 6-delige serie over armoede in de wereld gaat over Bolivia. Nadat 500 jaar geleden Spanjaarden er met het Boliviaanse zilver vandoor gingen, laat het land zich nu ontdekte gasvoorraden niet afpakken. Ned.3, 20.55-21.40u.

Karels keuze: Een miljoen waard. Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.05-24.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Stof. Nieuwe serie van vier aflevering over filosofie gaat in op het bestaan van onverklaarbare zaken. Ned.3, 19.50-20.25u.

De afvallers. Eerste aflevering van een nieuwe serie met vier Nederlandse gezinnen in gevecht met de overtollige kilo's. De familie die de meeste kilo's verliest wint een geheel verzorgde droomvakantie. Met o.a. diëtiste Lenny Versteegden en ex-judoka Jessica Gal die als coaches de gezinnen begeleiden. SBS6, 21.30-22.30u.

Close-up: Fotograaf Helmut Newton. Eerder in 2004 uitgezonden portret van fotograaf Helmut Newton die foto's van naakte vrouwen in gevaarlijke situaties maakte. Ned.1, 23.25-0.25u.

FILM

Stakeout (John Badham, 1987, VS). Gewiekste kruising tussen thriller en komedie. Richard Dreyfuss speelt mooi-verward een rechercheur die samen met Emilio Estevez dag en nacht een gangsterliefje (Madeleine Stowe) moet bespioneren. Hij wordt verliefd en zoekt incognito toenadering. Veronica, 20.30-22.40u.

Dragonfly (Tom Shadyac, 2002, VS). Ernstig, bovennatuurlijk psychologisch drama. Rouwende arts Kevin Costner wil zo graag zijn verongelukte vrouw Susana Thompson terug dat hij boodschappen doorkrijgt van gene zijde. Talpa, 20.30-22.25u.

Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000, Den/Dld/Ned/VS/GB/Fr/Zw/Finland/IJsland/Noorwegen). Na Breaking the Waves en The Idiots presenteerde Von Trier een groots sluitstuk van zijn trilogie over onbaatzuchtige vrouwen. Melodramatische musical waarin geïmmigreerde, slechtziende fabrieksarbeidster (Björk) in het Amerika van de jaren vijftig zich laat betoveren door musicals, won een Gouden Palm in Cannes. Canvas, 21.00-23.15u.

In weiter ferne, so nah! (Wim Wenders, 1993, Dld). In vervolg op Der Himmel über Berlin (1987) verliest Wenders zich in pseudo-mystiek over de essentie van het menselijke bestaan. Engel Cassiel (Otto Sander) probeert zijn kleurloze bestaan in te ruilen voor dat van een mens en raakt verstrikt in het web van een schimmige thriller die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Gastrollen van Gorbatsjov en Lou Reed. ARD, 0.50-3.10u.

RADIO

Kunststof. Schrijfster Kristien Hemmerechts vertelt over haar boek De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze, een roman over vriendschap, verraad en grenzen van het toelaatbare. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Geert Mak leest voor uit Het ontsnapte Land met fragmenten uit De Symfonieën der Nederlanden van Louis Andriessen, strijkkwartetten van Johannes van Bree en Six épitaphes antiques van Rudolf Escher. In het tweede uur een gesprek met K. Schippers over zijn roman Waar was je nou? en na tienen een herhaling van de bijbelbeschouwing die de vorige week vrijdag overleden schrijver Louis Ferron hield op 14 maart 1988 in Paradiso in Amsterdam. 747AM, 20.02-23.00u.