Roddick onderuit tegen debutant

Gilles Muller zorgde gisteren op de US Open voor een sensatie door Andy Roddick met drie sets (7-6, 7-6, 7-6) uit het toernooi te slaan. De onbekende Luxemburger versloeg de Amerikaanse publiekslieveling op diens 23ste verjaardag. ,,Ik kan me niet herinneren dat een nederlaag zo hard is aangekomen'', stamelde Roddick na afloop.

De 22-jarige Muller speelde zijn eerste wedstrijd op Flushing Meadows. Toch bleek de debutant niet onder de indruk van zijn tegenstander, die in 2003 nog winnaar was van de US Open. ,,Voor mij is Roddick slechts een van de spelers die ik zie in de kleedkamers'', zei Muller na afloop van de wedstrijd.

De Britse tiener Andy Murray slaagde er gisteren wel in de tweede ronde van de US Open te behalen. Murray won een zinderend gevecht tegen de Roemeen Andrei Pavel in vijf sets: 6-3, 3-6, 3-6, 6-1 en 6-4. Nadat eerder op de dag zijn landgenoten Henman (tegen Fernando Verdasco) en Rusedski (tegen James Blake) roemloos het tennispark Flushing Meadows hadden verlaten, was het de beurt aan Murray om de eer van Groot-Brittannië hoog te houden. Voor duizenden toeschouwers vocht de jonge Schot op de baan Grandstand tegen de routinier Pavel. Daar waar hij op Wimbledon tegen de Argentijn David Nalbandian een voorsprong uit handen gaf, hield Murray nu stand.

Na twee uur en 34 minuten leek Murray fysiek te bezwijken. Op een stand van 6-3, 3-6, 3-6, 6-1 en 2-1 in zijn voordeel moest Murray overgeven. De hoofdscheidsrechter kwam op de baan en de partij werd meer dan tien minuten stilgelegd. Na de hervatting leek Murray zijn voorsprong snel uit handen te geven, maar na een twijfelachtige overrule van de scheidsrechter kreeg Pavel op een cruciaal moment een punt tegen. Pavel ontstak in woede en noemde de arbiter onder meer `fucking blind'. Het kwam de Roemeen op een waarschuwing te staan. Pavel ging echter door met zijn aantijgingen tegen de scheidsrechter. ,,You don't understand shit'', schreeuwde hij. Pavel kreeg een strafpunt. Murray bleef koel en kreeg de kans de partij af te maken.

De Française Amélie Mauresmo, als derde geplaatst, schakelde de Italiaanse Roberta Vinci uit in twee sets: 6-3, 6-2. Mauresmo had na haar verloren halve finale partij op Wimbledon vijf weken rust genomen om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de US Open. Ook de Belgische Justine Henin deed goede zaken. Ze versloeg de Tsjechische Zuzana Ondraskova in twee sets: 6-3, 6-0. De Amerikaanse Lindsay Davenport won van de Chinese Na Li: 6-4, 6-4.