Politie zoekt tips over voetbalrellen per sms

De politie Rotterdam Rijnmond heeft zo'n 17.000 mensen gisteravond een sms-bericht gestuurd. De politie wil op die manier extra medewerking vragen bij het opsporen van relschoppers rond de wedstrijd Ajax-Feyenoord in april. De tekst van het bericht luidt: ,,Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking.'' Het sms-bericht verwijst verder naar de website van de politie. Daar worden ongeveer 200 foto's van verdachten getoond, die zijn gemaakt door bewakingscamera's. Volgens een woordvoerder van de politie is het voor het eerst dat in Nederland per sms om hulp bij opsporing wordt gevraagd.

De politie maakt gebruik van sms als opsporingsmiddel omdat de voetbalfans uit het hele land kwamen. Na het versturen van het bericht bezochten meer dan 10.000 mensen de internetpagina. Volgens de politie hebben tot nu toe vijf verdachten zich gemeld. Het OM heeft bij telefonie-providers gegevens uit zendmasten opgevraagd. Het gaat dan uitsluitend om de telefoonnummers van mensen die aan het bellen waren op die plek. Volgens justitie is het versturen van zulke sms-berichten te vergelijken met een grootschalig buurtonderzoek.

De politie toonde in het tv-programma Opsporing Verzocht voor de derde keer foto's van verdachten. Ook het dagblad Spits plaatste foto's. Dat leidde tot de aanhouding van 100 relschoppers, naast de 43 direct na de wedstrijd aangehouden verdachten.