Minder Duitsers, Fransen werkloos in juli

De Duitse werkloosheid, veruit het belangrijkste onderwerp in de Duitse verkieingsstrijd, daalt. In juli met 4,1 procent vergeleken met een jaar geleden. Wordt het cijfer gecorrigeerd voor seizoensinvloeden dan komt de werkloosheid uit op 9 procent vergeleken met 9,3 procent een jaar geleden. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt.

Het Statistisches Bundesamt in Wiesbaden hanteert de definitie voor werkloosheid van zowel de ILO (International Labour Organisation) als de Europese Unie. In totaal waren er in juli 3,8 miljoen Duitsers werkloos (voor seizoensinvloeden gecorrigeerd). Een jaar geleden waren dat er nog 3,9 miljoen. De werkgelegenheid nam toe van 39 miljard in juli vorig jaar tot 38,8 miljard dit jaar.

Volgens eveneens vandaag gepubliceerde cijfers van het Bundesagentur für Arbeit in Neurenberg, dat een andere definitie van werkloosheid hanteert dan het Statistisches Bundesamt, is in augustus de werkloosheid (niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) gedaald tot 11,4 van de beroepsbevolking. In juli was dat nog 11,5 procent. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden bleef de werkloosheid 11,6 procent.

Kringen rondom kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU-CSU) zeiden vandaag tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat een nieuwe bondsregering van christen-democraten en liberalen (FDP) binnen honderd dagen met ingrijpende veranderingen zal komen voor de Duitse arbeidsmarkt, zoals soepeler ontslagrecht en het niet langer algemeen verbindend verklaren van cao's voor hele bedrijfstakken, waar overigens niet alleen de vakbeweging maar ook sommige Duitse werkgevers op tegen zijn.

De Franse werkloosheid is in juli eveneens gedaald, namelijk van 10,1 naar 9,9 procent van de beroepsbevolking, het laagste nievau in bijna twee jaar, zo meldde vandaag het ministerie van Arbeid in Parijs. Er waren in juli 2,4 miljoen mensen in Frankijk die een baan zoeken tegenover 2,5 miljoen in juni. Maar zowel in Duitsland als Frankrijk is de werkloosheid ongeveer twee keer zo hoog als in de Verenigde Staten.

De Duitse economie heeft last van een kopersstaking: consumenten sparen liever dan dat ze consumeren.