Microsofts MSN Messenger gaat bellen via internet

Microsoft gaat internetbellen (voice over internet protocol, voip) naar gewone telefoons aanbieden via het populaire chatprogramma MSN Messenger. Het softwarebedrijf heeft de Amerikaanse voip-specialist Teleo gekocht en volgt daarmee concurrenten Google en Yahoo, die al eerder de stap naar de telecommarkt maakten.

Microsofts MSN Messenger is een veelgebruikt chatprogramma waarmee computergebruikers elkaar tekstberichten kunnen sturen. De meest recente versies van MSN Messenger zijn ook geschikt om rechtstreeks beeld en geluid uit te wisselen via microfoon en webcam, maar alleen nog tussen pc's.

Door de aankoop van Teleo, een Amerikaanse leverancier van voip, wil Microsoft het mogelijk maken om via de computer een gewone of mobiele telefoon te bellen. Deze nieuwe functie zal beschikbaar zijn in de volgende versie van MSN Messenger.

Microsoft zet met de aankoop van Teleo een ontwikkeling in waarmee internetconcurrenten als Yahoo en Google, twee grote zoekmachines, zijn begonnen. Yahoo wil zijn chatprogramma Yahoo Messenger uitbreiden met voip en kocht daarom in juni voip-bedrijf Dialpad. Vorige week presenteerde Google een nieuw chatprogramma, dat binnen afzienbare tijd ook met het gewone telefoonnetwerk moet kunnen bellen.

De drie internetbedrijven volgen het voorbeeld van het eerste succesvolle voip-programma, Skype. Skype maakt echter gebruik van een andere technologie, die gebaseerd is op ruilnetwerken als Kazaa. Yahoo, Google en Microsoft willen hun chatprogramma's laten bellen via de open SIP-standaard (Session Initiation Protocol).

Internetbellen tussen MSN-gebruikers onderling zal vermoedelijk gratis blijven, net zoals dat nu bij Skype het geval is.

MSN Messenger telt in Nederland 4,5 miljoen gebruikers. De nieuwe dienst zal ook in Nederland werken, aldus MSN Nederland. De introductiedatum voor het product is nog niet bekend.

www.nrc.nl: eerdere artikelen over bellen via internet