`Lege BV' minister Veerman is niet leeg

Dat hij handtekeningen zette onder documenten van zijn bedrijf Veerman France SAS ,,had niet moeten gebeuren'' maar er was weinig aan de hand, volgens minister Veerman, ,,omdat de BV helemaal niks voorstelt''.

Op werkbezoek in Bennekom verdedigde de bewindsman zich gisteren tegenover de media, voordat hij morgen tekst en uitleg geeft in de Tweede Kamer. Volgens de minister is Veerman France SAS ,,een lege bv die vanaf het begin geen activiteiten heeft verricht. Een slapende vennootschap die helemaal niets doet''.

Informatie van de Kamer van Koophandel in Frankrijk weerspreekt de verklaring van de minister. Veerman France SAS is noch slapend, noch een lege vennootschap. Het bedrijf staat sinds de oprichting vijf jaar geleden aan het hoofd van de Franse landbouwactiviteiten van de minister. Het is een houdstermaatschappij die direct en indirect de aandelen van de Franse landbouwbedrijven houdt. Veerman France SAS staat daarmee bestuurlijk en administratief aan het hoofd van de groep in Frankrijk.

,,Strikt gezien kun je niet spreken van een lege, slapende of inactieve BV als het om een houdstermaatschappij gaat die actief is als houder van aandelen van andere vennootschappen'', zegt hoogleraar M. Kroeze van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

,,Wat Veerman zegt, dat zijn bedrijf slaapt of leeg is, klopt niet'', zegt advocaat M. Windt van Houthoff Buruma advocaten in Rotterdam. ,,De vennootschap leeft, en is actief zoals andere houdstermaatschappijen. Er worden niet rechtstreeks landbouwactiviteiten uitgeoefend, dat doen de dochterbedrijven. Lege bv's bestaan wel, maar die hebben geen activiteiten. Dat zijn plankvennootschappen, en dat is hier niet het geval.''

De woordvoerder van minister Veerman zegt dat, in afwachting van de brief aan de Tweede Kamer, er geen commentaar gegeven wordt.