Kiezen tussen twee kwaden bij Sarakreek

Vastgoedfonds Sarakreek ligt op zijn gat. Twee aandeelhouders strijden om de boedel. De een wil een doorstart, de ander liquidatie.

Aandeelhouders in het beursgenoteerde vastgoedfonds staan komende dinsdag voor een duivels dilemma. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton-hotel moeten zij kiezen tussen faillissement of redding van het kwakkelende bedrijf door een witte ridder.

Nu klinkt dat laatste scenario het meest aantrekkelijk, ware het niet dat door de financiële injectie van die witte ridder - investeerder George Tóth - alle andere aandeelhouders hun belang zullen zien verwateren. Tóth wil met een converteerbare obligatie 10 miljoen euro in Sarakreek stoppen en daarmee 92 procent van de aandelen in handen krijgen. Het belang van de andere beleggers zal daardoor verwateren van bijna 70 procent tot 8 procent - en dat vinden aandeelhouders nooit leuk. Sinds een hotel in New York in de portefeuille van Sarakreek na 11 september 2001 in de versukkeling raakte ontplooide het bedrijf geen noemenswaardige activiteit meer. De koers viel hard omlaag, en het eigen vermogen werd negatief. Reden voor de Amsterdamse beurs Euronext het fonds op het zogeheten strafbankje te zetten - een waarschuwing voor beleggers.

In aanloop naar de vergadering slijpen twee grootaandeelhouders hun messen: George Tóth zelf en rivaal Delta Lloyd, dat institutionele belegger al jaren belegger in het vastgoedfonds is. Beiden doen verwoede pogingen een meerderheid van stemmen te vergaren voor de vergadering van dinsdag - waar agendapunt 5 luidt: Ontbinding van de vennootschap. Tóth, die al eerder twee bijna omgevallen beursfondsen op dezelfde wijze nieuw leven inblies (bouwbedrijf De Vries Robbé Groep en investeringsfonds RT Company), bereikte begin vorige week overeenstemming met het bestuur van Sarakreek over zijn reddingsplan. Hij mocht al 16 procent van de aandelen opkopen, van Sarakreeks houdstermaatschappij Equite Estate bv. Vier dagen later verdubbelde hij dat belang tot bijna 31 procent. Delta Lloyd vergrootte, via het Britse moederbedrijf, zijn belang van 11 procent tot 35 procent.

De reden dat Delta Lloyd aanstuurt op liquidatie is dat de verzekeraar dan een compensabele verliespost krijgt ter waarde van 10 miljoen euro. Een woordvoerder zei vanochtend dat Delta Lloyd de laatste jaren ,,vaak genoeg'' met de directie aan tafel heeft gezeten om reddingsplannen te bespreken. ,,Maar daar kwam nooit iets uit.'' Om zijn zin te krijgen spant Delta Lloyd morgen voor de ondernemerskamer in Amsterdam een kort geding aan om de aandelen van Tóth te laten bevriezen en een onderzoek naar wanbeleid bij Sarakreek te starten.

Beide grootsaandeelhouders zeggen op te komen voor de belangen van de minderheidsaandeelhouders. Tóth zegt dat voortbestaan van Sarakreek ,,altijd beter is dan opheffen''. Delta Lloyd belooft de kleine aandeelhouders na opheffing van de vennootschap ,,geen onevenredig nadeel'' te verschaffen. Of dat neerkomt op een uitkoopsom wilde een woordvoerder niet zeggen. Volgens dé belangenbehartiger voor de kleine belegger in Nederland, Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters, noemt het ,,kiezen tussen twee kwaden''. Hij had het eerder aan de stok met Tóth maar geeft hem nu voorlopig ,,een lichte voorkeur''. Na de verwatering bij diens plan zijn aandelen nog 15 dollarcent waard. ,,Dat is meer dan de nul in het scenario van Delta Lloyd'', zegt de Vries. ,,Maar als Delta Lloyd de andere aandeelhouders inderdaad een vergoeding zou betalen hoger dan 15 cent, slaat mijn voorkeur zeker om.''

    • Philip de Witt Wijnen