Katrina jaagt prijs van olie omhoog

De orkaan Katrina heeft de olieprijzen opnieuw tot boven de 70 dollar gejaagd. In de Golf van Mexico, goed voor eenderde van de Amerikaanse energieproductie, zijn olieplatforms vernield of op drift geraakt. Analisten sluiten een stijging naar 80 dollar niet meer uit. Gecorrigeerd voor inflatie is dat vergelijkbaar met de hoge prijs in 1980 na het uitbreken van de Iraanse revolutie.

Op het Amerikaanse vaste land hebben raffinaderijen, die ruwe olie omzetten in benzine, huisbrandolie of kerosine, grote schade opgelopen. Onduidelijk blijft voorlopig nog hoe groot de schade is aan het pijpleidingsysteem voor zowel olie als gas in zee. Van de totale Amerikaanse oliewinning ligt volgens de jongste schatting een kwart stil en van de totale Amerikaanse raffinagecapaciteit is een tiende uitgeschakeld. Het duurde een half jaar voordat de schade was hersteld van de vorige orkaan, Ivan, in september 2004.

Op de termijnmarkt van Londen stond vanmorgen de prijs van het toonaangevende Brent (ruwe olie uit de Noordzee) op 70,31 dollar per vat (159 liter, levering in oktober). Gisteren had Brent even 70,85 dollar gekost, dat was het hoogste nominale niveau sinds met de notering in 1983 was begonnen.

Het Amerikaanse West-Texas Intermediate, de andere toonaangevende oliesoort in de wereld, stond vanmorgen in Singapore op 70,75 dollar per vat, 1,2 procent hoger dan de slotprijs van gisteren op de termijnmarkt van New York.

Niet alleen de prijzen van ruwe olie schieten omhoog, die van geraffineerde producten stijgen op de termijnmarkten nog meer (benzine gisteren met 20 procent), en de prijs van aardgas het hardst.

Indonesië is een van de landen die hard door de dure olie worden getroffen, hoewel het als OPEC-land zelf olie produceert (maar sinds enige tijd niet meer netto exporteert wegens verwaarlozing van zijn oliebronnen). Analisten spreken al van een financiële crisis. Het land moet roepia's voor dollars verruilen om olie op de wereldmarkt te kopen, waardoor de koers van de munt is gedaald en de import (ook van olie) almaar duurder wordt. Om de munt voor een vrije val te behoeden moet de centrale bank van Indonesië de rente scherp verhogen, wat de economie verder in de verdrukking brengt.