Jeffrey's perfecte taco (2)

Bereid de carne asada voor. In het oorspronkelijke recept worden dunne plakken vanglap gebruikt, maar ik heb er dunne plakken ribeye voor in de plaats gebruikt. Maak de marinade door het sinaasappelsap met de cayennepeper, zwarte peper, zout, olie en knoflook te mengen. Leg het vlees in een ruime schaal en giet er de marinade over. Dek af en laat ten minste 20 minuten of tot een paar uur marineren.

Rooster het vlees vlak voor het serveren boven een zeer heet houtskoolvuur of bak het op een hete grillpan tot het vlees aan de buitenkant geschroeid is en de binnenkant rosé is. Bewaar op een warme plek in een afgedekte pan. Snijd vlak voor het serveren met een scherp mes in reepjes van circa 1/2 cm breed.

Maak vlak voor het serveren de guacamole. Deze guacamole is misschien wat dunner en milder van smaak dan u gewend bent. Dit is de bedoeling, omdat de pittige salsa roja en de salsa ranchera zeer uitgesproken van smaak zijn. Gebruik zo mogelijk de romige Haas-avocado's. Die zijn smakelijker dan de meeste andere soorten en zijn verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn.

Pel de avocado's. Snijd ze in blokjes, doe in een kom en stamp met een pureestamper. Doe de ui, verse koriander en het water in een blender en draai tot een puree. Giet over de geprakte avocado en meng tot een grove puree. Breng op smaak met wat zout.

Bak de tortilla's een voor een kort aan beide kanten in een droge koekenpan op een matig vuur tot ze iets opzwellen en goudbruin gespikkeld zijn. Bak ze niet te lang of op een te hoge temperatuur omdat ze dan uitdrogen.

Schep voor elke taco circa 4 eetlepels vlees, 1 eetlepel salsa ranchera, 2 theelepels salsa roja en 1 dessertlepel guacamole op een tortilla. Knijp er wat limoensap over en dien op.

Morgen: nectarines

Carne asada: 1,5 kilo rundvlees; 1,25 dl vers sinaasappelsap; 1 dessertlepel cayennepeper; 1 dessertlepel versgemalen zwarte peper; 1 dessertlepel zout; 2,5 deciliter plantaardige of olijfolie, of een mengsel; 4 tenen knoflook, uit de knijper

Guacamole; 650 gram (circa 4) Haas-avocado's; 1/2 kleine witte ui, in stukjes; kleine handvol verse korianderblaadjes, gehakt; 6 eetlepels water; snufje zout; 16 bloemtortilla's, elk 15 cm doorsnee; partjes limoen, voor het serveren

    • Kim Maclean