Islamitische school Uden wil naar Oss

De islamitische basisschool Bedir in het Brabantse Uden wil verhuizen naar het nabijgelegen Oss. Directeur I. Taspinar van de stichting Simon, waaronder Bedir valt, zegt dat zijn stichting daartoe een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente Oss. Maar Oss heeft negatief gereageerd, omdat de school niet levensvatbaar zou zijn.

Volgens Taspinar had Bedir, waar het afgelopen jaar twee keer brand werd gesticht, vanaf het begin van haar bestaan het plan zich in Oss te vestigen, maar kreeg daar onvoldoende medewerking voor. Taspinar: ,,Dat we nu naar Oss willen heeft niet zo zeer met de branden te maken, maar het is door die branden wél een goed moment om een aanvraag in te dienen. Van de 120 leerlingen van Bedir komen er negentig elke dag per touringcar uit hun woonplaats Oss.''

Taspinar bestrijdt de opvatting van Oss dat Bedir niet zou voldoen aan de stichtingseisen, en dat de school onvoldoende leerlingen zou kunnen aantrekken. De stichting Simon wil de komende tijd met cijfers aantonen dat dat laatste wél zo is.

Volgens de koepel van islamitische scholen ISBO proberen gemeenten al langere tijd te voorkomen dat islamitische scholen worden geopend. Directeur R. Bal van ISBO zei vorig jaar in NRC Handelsblad dat ,,zij naar legale argumenten zoeken om de aanvragen af te wijzen.''. Bal voegde daaraan toe dat volgens onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen onder moslims in Nederland er behoefte is aan 120 nieuwe islamitische scholen. Tussen de 30 en 40 procent van Turkse en Marokkaanse ouders zou de kinderen het liefst naar een islamitische school sturen, als er een in de buurt stond.

De afgelopen twee jaar hebben gemeenten ten minste zeven aanvragen voor de vestiging van een islamitische school afgewezen of op de lange baan geschoven. Bal zei dat dat was te wijten aan angst en onwetendheid. In 2001, voor 11 september, werden in een jaar zeven islamitische basisscholen opgericht, aldus Bal. Daarna is de groei gestokt, en komen er jaarlijks circa twee bij. In totaal zijn er nu 43 islamitische scholen.