`Helft banen energie weg'

In de Nederlandse energiesector verdwijnt bijna de helft van alle banen in de komende vijf tot acht jaar. Het gaat om circa 10.000 arbeidsplaatsen. Oorzaak is de liberalisering van de Europese energiemarkt.

Dat schrijven adviesbureau Roland Berger en vakbond Abvakabo FNV in een studie. Ze baseren hun cijfers op ontwikkelingen in andere Europese landen, waar de liberalisering van de energiesector al verder is gevorderd dan in Nederland. Zo is de werkgelegenheid in de Britse energiesector sinds begin jaren negentig gehalveerd. In Duitsland, Spanje en Italië heeft zich eenzelfde trend afgespeeld.

Door de liberalisering veranderen de energiebedrijven van staatsondernemingen in winstgedreven partijen. Die leggen meer nadruk op verbetering van de efficiëntie en besparing van kosten. Daarbij gaan banen verloren. Een voorbeeld is de introductie van `de slimme meter', waardoor meterstanden van afstand zijn af te lezen. De werknemers die daarvoor speciaal bij de klanten langsgaan worden overbodig.

Volgens de studie verdwijnen de meeste banen bij de divisies transport en levering. Het gaat dan om naar schatting 8.000 arbeidsplaatsen. Bij de productie-afdelingen verdwijnen 2.000 banen. In de Nederlandse energiesector werken nu nog in totaal 23.000 mensen.

Op de langere termijn zal ook de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven, in een handelspoot en een apart beheerd netwerk, gevolgen hebben. Handelsdivisies zullen dan waarschijnlijk worden overgenomen door buitenlandse bedrijven, die vervolgens vrijwel zeker reorganisaties gaan doorvoeren. Daarmee gaan nog eens naar schatting 4.000 banen verloren.

Om nieuwe banen te creëren stelt Abvakabo FNV voor dat overheid en bedrijfsleven meer investeren in de veiligheid van installaties en in duurzame energie. De Werkgeversvereniging Energie- en Nutsbedrijven wilde niet reageren op de studie omdat ze de achtergrond en opzet ervan niet kent.

    • Marcel aan de Brugh