Grondwetswijziging in Zimbabwe treft blanken en `verraders'

Blanke landeigenaren in Zimbabwe kunnen niet meer naar de rechter stappen als de staat hun land in beslag neemt in het kader van de landhervormingen. Dat is het effect van een radicale grondwetswijziging die het parlement van Zimbabwe gisteren aangenomen heeft. Aanvaarding was een formaliteit omdat de regeringspartij Zanu-PF van president Robert Mugabe goed was voor meer dan tweederde van de stemmen die voor een grondwetswijziging zijn vereist. De laatste vijf jaar zijn al zeker 4.000 blanke boeren verdreven van hun land.

De nieuwe grondwet stelt de regering ook in staat om politieke tegenstanders te pesten. Voor `verraders' wordt het moeilijker om een paspoort te krijgen. Dat komt neer op een verkapt reisverbod voor critici.

De grondwetswijziging voorziet ook in de instelling van een senaat. Een dergelijke Eerste Kamer was in Zimbabwe in 1987 afgeschaft. De oppositie is bang dat president Robert Mugabe de senaat zal volstouwen met zijn vriendjes.

Oppositiepartij MDC hekelde de ,,rampzalige'' wetgeving. Vertegenwoordigers van de regeringspartij braken na de stemming uit in dans en gezang.

Australië en Nieuw-Zeeland willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties president Mugabe en zijn regering voor het Internationaal Strafhof daagt. Hij zou moeten terechtstaan voor misdaden tegen de menselijkheid. Omdat Zimbabwe niet meedoet aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, kan het Strafhof alleen maar een onderzoek instellen tegen Mugabe als de Veiligheidsraad daarom vraagt.

Het is niet waarschijnlijk dat de Veiligheidsraad daartoe overgaat. De VS die in de veiligheidsraad een veto hebben, zijn zelf tegenstander van het Strafhof.