`Ernstige fout' met lijst nieuwe krant

Een lijst met gegevens over het functioneren van ruim dertig medewerkers van de nieuwe fusiekrant van het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten is door een fout bij een grote groep mensen terechtgekomen.

De lijst met kwalificaties over deze personen circuleert nu zowel op de redacties als daarbuiten. Uit die lijst, die dateert van 15 augustus, blijkt dat ruim de helft niet over voldoende journalistieke kwaliteiten beschikt om voor een baan bij de nieuwe fusiekrant in aanmerking te komen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die de lijst kent, beticht de leiding van de nieuwe fusiekrant, AD NieuwsMedia BV, van ,,onzorgvuldig handelen''. ,,Het naar buiten brengen van die lijst is een extra factor in de beschadiging van de betrokken journalisten'', aldus plaatsvervangend algemeen-secretaris Thomas Bruning.

De NVJ onderzoekt in hoeverre die extra beschadiging op de werkgever kan worden verhaald. Bruning: ,,Het is moeilijk om naar een andere baan in de journalistiek te solliciteren als potentiële nieuwe werkgevers in detail weten waarom je wordt ontslagen.''

Volgens Jan Bonjer, directeur annex hoofdredacteur van de fusiekrant, is er ,,bij de interne bekendmaking van benoemingen van redacteuren een betreurenswaardige fout gemaakt''. Hij zegt dat per e-mail in een deel van de organisatie een werkdocument met voorlopig boventalligen terecht is gekomen. Maar binnen tien minuten is, aldus Bonjer, aan de ontvangers gevraagd uiterst discreet om te gaan met de vertrouwelijke informatie. Ook heeft de directie van de nieuwe uitgeverij volgens hem in een brief aan betrokkenen ,,verontschuldigingen aangeboden voor deze ernstige fout''.

Als gevolg van de bundeling van het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten (Haagsche Courant, Rotterdams Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, de Dordtenaar, Rijn en Gouwe, Amersfoortse Courant en de Goudsche Courant) verdwijnen negentig redactionele voltijdbanen. Zo'n zeventig redacteuren zouden inmiddels hebben ingestemd met een ouderenregeling of een vrijwillige vertrekregeling. Volgens een woordvoerder van AD NieuwsMedia BV, bedraagt het voorlopige aantal boventalligen nog tussen de vijftien en twintig voltijdbanen. ,,Deze mensen worden door de twee betrokken uitgeefconcerns, PCM en Wegener, begeleid bij het zoeken naar een andere functie binnen of buiten de uitgeverij.''

Alle journalisten van het Algemeen Dagblad en de zeven regionale kranten hebben opnieuw naar hun eigen baan moeten solliciteren. Ook werden de medewerkers onderworpen aan een persoonlijkheidsonderzoek. Gegevens hierover zijn verwerkt in de uitgelekte lijst. Op 16 augustus kregen de medewerkers te horen op welke functie ze waren benoemd. De fusiekrant ging terug van 627 naar 537 voltijdbanen.

Het nieuwe AD verschijnt morgen voor het eerst, op tabloidformaat.