Deze kassa is even onbemand

Vandaag sluit financieel directeur Hannu Ryöppönen zijn carrière af bij Ahold. Het is de laatste werkdag voor de Fin die in 2003 met 99 procent van de stemmen werd gekozen als opvolger van Michiel Meurs. Twee jaar na zijn aantreden – en een verhuisvergoeding van 50.000 euro – keert Ryöppönen terug naar Londen.

Het moment waarop Ryöppönen het supermarktconcern verlaat is in twee opzichten opmerkelijk. Allereerst vertrekt de financieel directeur uitgerekend een week vóór publicatie van de halfjaarcijfers. Naast de jaarresultaten en het jaarverslag staan de halfjaarcijfers borg voor de drukste periode op de financiële afdeling van grote internationaal actieve bedrijven.

Daarnaast degradeert de overstap naar papier- en kartonproducent Stora Enso Ahold tot een soort tussenstation. Zo'n kort dienstverband is niet gangbaar, zeker niet bij een bedrijf dat met grote problemen kampt(e).

Toen Ryöppönen in 2003 aantrad verkeerde het supermarktconcern in een diepe crisis als gevolg van het boekhoudschandaal. Na een reddingsoperatie in december 2003 – nog onder regie van oud-bestuurder van Philips Dudley Eustace – en na de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen is de paniek in Zaandam verdwenen.

De rust komt zeker ook op het conto van scheidend directeur Ryöppönen. Maar zijn belangrijkste doel bereikte hij niet: het laten verdwijnen van de junk-status op de kapitaalmarkt. Veel pensioenfondsen en verzekeraars mogen nog steeds geen aandelen Ahold kopen omdat het bedrijf een te risicovolle belegging is.

Er is wel vooruitgang. Begin deze maand verhoogde kredietbeoordelaar Standard & Poor's het rapportcijfer voor Aholds kredietwaardigheid. Een opsteker, maar niet voldoende. Met de nieuwe rating is Ahold nog steeds `junk'. En de kredietbeoordelaar verwacht op korte termijn geen verandering in deze situatie.

Is dat een prettig vooruitzicht voor de opvolger van Ryöppönen? Ahold heeft nog geen nieuwe financieel directeur gepresenteerd. Wellicht wordt het morgen weer tijd voor een beroepsinterim als Eustace.

De periode in Zaandam viel Ryöppönen zwaar. In een interview met Het Financieele Dagblad zie hij gisteren dat een bedrijf in problemen ontheven zou moeten worden van zijn rapportageverplichtingen. ,,Misschien moet het in een crisis worden toegestaan dat je minder publiek bent.''

Nu maar hopen dat zijn uitlatingen niet te serieus moeten worden genomen. De halfjaarcijfers van volgende week werden al een keer naar achter geschoven. En nu heeft Ahold ook nog besloten dat er voor het eerst geen persconferentie wordt gegeven.

    • Jeroen Wester