Danny Glover

Danny Glover is een van de drie Amerikaanse acteurs die het aandurfden een slaaf te spelen in Lars von Triers `Manderlay'.

Volgens Lars von Trier moest hij naar Engeland uitwijken om de acteurs te vinden die in Manderlay slaven wilde spelen. Amerikaanse acteurs zouden zich niet met zo'n controversieel onderwerp willen inlaten. Eén van de drie Amerikanen die dat wel deed was Danny Glover, en geen wonder. Glover is een van de politiek meest uitgesproken acteurs van Amerika. Zijn standpunten over de positie van zwarten, over de oorlog in Irak, over Cuba, over globalisering, over Afrika maken hem gehaat bij conservatief Amerika. Een dreigende boycot deed het telecommunicatiebedrijf MCI verder afzien van het inzetten van Glover in reclames. Amnesty International gaf Glover een Life Time Achievement Award en de acteur is ambassadeur van UNICEF. Een liberaal in de Amerikaanse betekenis van het woord wil Glover zich niet noemen: ,,Ik word liever gezien als de meest walgelijke radicaal.''

As acteur is Glover (San Francisco, 22 juli 1946) vooral bekend van Lethal Weapon, een serie actiefilms over twee politie-inspecteurs waarvan inmiddels vier delen zijn verschenen. Glover is daarin te zien als buddy van Mel Gibson, een acteur wiens politieke opvattingen mijlen van die van Glover verwijderd zijn. Zijn eerste grote rol speelde Glover, die in 1979 debuteerde in Escape from Alcatraz, vooral door The Color Purple (1985) van Steven Spielberg, waarin hij de verschrikkelijke echtgenoot van Celie (Whoopi Goldberg) speelt. Daarna was hij onder meer te zien in Witness (1985), To Sleep With Anger (1990), Bopha! (1993), Beloved (1998), The Royal Tenenbaums (2001) en Saw (2004). In zijn keuzes lijkt Glover mainstream vermaak als Operation Dumbo Drop en Shaggy Dog, een remake van een Disney-film waarin een man in een hond verandert, af te wisselen met films die bij zijn politieke opvattingen lijken aan te sluiten en die hij dan ook vaak produceerde, zoals Freedom Song, een film over de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig en Get on the Bus, Spike Lee's film over `The Million Men March'.

In maart van dit jaar richtte Glover zijn eigen productiemaatschappij, Louverture Pictures op, gewijd aan het maken van films die ,,historisch relevant zijn, een sociaal doel nastreven, commerciële waarde bezitten en artistiek integer zijn''. De eerste film zal gaan over de naamgever van het bedrijf, Toussaint Louverture, leider van de beroemde slavenopstand op Haïti. Het is de bedoeling dat Glover hem zelf regisseert.

Als er meer films over slavernij gemaakt worden, hoeft Glover op Amerikaanse scholen misschien niet meer de vraag te beantwoorden of hij zelf slaaf is geweest, zoals de acteur eerder dit jaar overkwam op een school in de staat New York. ,,Ik ben wel oud, maar niet zo oud'', antwoordde Glover. En hij vertelde: ,,Toen ik twee of drie jaar oud was, heb ik mijn overgrootmoeder ontmoet. Het was 1949 en ze was 96 jaar oud. Ik sta hier 140 jaar na de Emancipatie en ik ben omhelsd door mijn overgrootmoeder, die als slavin geboren was en bevrijd werd. Dat is nogal ongelooflijk.''

    • Bianca Stigter