CNV wil dat iedere burger er 500 euro per jaar op vooruit gaat

De vakcentrale CNV wil dat het kabinet ervoor zorgt dat ieder huishouden er volgend jaar minimaal netto 500 euro op vooruit gaat. Dat is het bedrag waarvan volgens het CNV een maand huur of hypotheekrente, een nieuwe wasmachine of een grote beurt aan de auto kan worden bekostigd. Kosten van dit plan: circa 1 miljard euro.

René Paas, de twee weken geleden aangetreden voorzitter van het CNV, presenteerde dit voorstel gisteren voor aanvang van het vragenuurtje, waarin de PvdA het kabinet vragen stelde over de koopkracht. Paas overhandigde het voorstel eerst aan PvdA-fractievoorzitter Bos, samen met een reparatiesetje voor fietsbanden, symbool voor de gewenste reparatie van de koopkracht.

Het CNV heeft niet uitgewerkt hoe de lastenverlichting van 500 euro gerealiseerd moet worden. ,,De techniek laten we over aan het kabinet'', zei Paas. ,,Wat wij het belangrijkste vinden, is dat niet alleen de hogere inkomens erop vooruitgaan, maar ook de midden- en lagere inkomens.''