Bleekwater over meisje gegooid

Een 25-jarige man uit het Friese Surhuisterveen heeft gisteren bekend dat hij maandag in Buitenpost (gemeente Achtkarspelen) bleekwater over de 16-jarige in Ethiopië geboren Marianne Visscher heeft gegooid. Het meisje bleef ongedeerd. Wel raakten haar broek en trui beschadigd.

Het (zwarte) adoptiemeisje was maandag met twee vriendinnen in het centrum van Buitenpost. Voor Omrop Fryslân vertelde ze dat de man twee jongens opdracht gaf bleekmiddel te kopen, toen ze met haar vriendinnen uit een winkel kwam. Daarmee gooide hij van een afstand in haar richting. ,,Hij zei iets over mijn huidskleur. Wat precies weet ik niet meer''.

Volgens de politie zei de verdachte tegen het meisje: ,,Hiermee zullen we je bleken en wordt je haar wit.'' Gistermiddag kon de verdachte worden aangehouden. De man heeft bekend en is na verhoor op vrije voeten gesteld. Hem wordt openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Hij wordt niet vervolgd voor racisme of discriminatie.

Volgens de Friese politie is het incident een gevolg van een al langerdurende ruzie tussen twee groepen hangjongeren, die zich geregeld ophouden in het centrum van het Friese dorp. De aangehouden verdachte was een toevallige passant, aldus een politiewoordvoerder. ,,Dit is een trieste samenloop van omstandigheden.''

Van racistische motieven is geen sprake, onderstreept de woordvoerder: ,,Deze man wist niet goed wat hij deed, noch wat hij zei. Dat is hij ook al weer vergeten. Hij beschikt over beperkte verstandelijke vermogens.''

Marianne Visscher zei voor Omrop Fryslân dat ze op aanraden van haar vriendinnen aangifte heeft gedaan. ,,Dit gaat te ver.'' De daad van de man vindt ze ,,dom en nergens op slaan'' , maar echt overstuur is ze niet. Ze wordt wel vaker uitgescholden voor ,,vieze zwarte'', zei ze voor de radio. ,,Vooral als ik ruzie heb met iemand, dan pakken ze je vaak op je huidskleur. Maar dat doet me niets.''