Benzineprijs hoger, problemen busbedrijf

Shell heeft vandaag zijn adviesprijzen voor autobrandstof opnieuw verhoogd. Benzine is 2 cent per liter duurder geworden, diesel 1 cent. Behalve de consument voelen ook bedrijven de sterke stijging van de brandstofprijzen. Vervoersbedrijf Connexxion zegt dit jaar naar schatting 10 miljoen euro extra te moeten uitgeven aan diesel.

Shell baseert zijn adviesprijzen op internationale olienoteringen. De prijs van ruwe olie breekt record na record. Shell paste daarom zijn adviesprijzen opnieuw aan: ongelode benzine kost nu 1,459 euro (was 1,439), super 1,513 (was 1,493) en diesel kost 1,105 in plaats van 1,095.

Connexxion, dat hoofdzakelijk busvervoer verzorgt, zegt sterk te lijden onder de hoge dieselprijs. Het vervoersbedrijf maakte vanmorgen bekend dat het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2005 is gedaald naar 14,4 miljoen euro van 28,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2004. Naast de dieselprijs schrijft Connexxion de terugloop toe aan een reorganisatievoorziening (8 miljoen). In de tweede helft van 2005 verwacht Connexxion nog eens 5 miljoen extra te moeten uitgeven aan diesel. Het bedrijf houdt rekening met een verdere stijging van de olieprijs en raamt de extra uitgaven voor 2006 op 20 miljoen euro.