Winnares vorig jaar naar huis

Titelverdedigster Svetlana Koetznetsova is gisteren op de openingsdag van de US Open uitgeschakeld. De 20-jarige Russische verloor kansloos in twee sets van haar landgenote Jekaterina Bitsjkova: 6-3 en 6-2. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het toernooi in New York dat de kampioene van een jaar eerder in de eerste ronde is uitgeschakeld. Bitsjkova, de huidige nummer 97 van de wereldranglijst, maakt haar debuut op Flushing Meadows.

Koetznetsova heeft na haar verrassende zege van vorig jaar een teleurstellend jaar achter de rug. Ze wist zelden het hoge niveau te halen waarmee ze in New York haar eerste grandslamtoernooi wist te winnen. Een goede verklaring voor de terugval kon ze niet geven. ,,Als ik wist wat er aan de hand was zou ik er iets aan kunnen doen'', sprak ze na haar nederlaag. ,,Ik heb misschien te veel gespeeld. Ik zal wat rust moeten nemen. Ik heb er echt wel vertrouwen in dat het allemaal weer goed gaat komen.''

Koeznetsova's landgenote Maria Sjarapova kon gisteren in New York wel aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. De speelster die vorige week nog nummer één van de wereldranglijst was, won eenvoudig in twee sets van de Griekse Eleni Daniilidou: 6-1 en 6-1.

Ook de andere favorieten, de zusjes Serena en Venus Williams en Kim Clijsters, hoefden zich in hun eerste partij nauwelijks in te spannen. Als zusters blijven winnen, wacht hen een confrontatie in de vierde ronde.

Ook Andre Agassi gaat door naar de tweede ronde. De als zevende geplaatste Amerikaan versloeg gisteren de Roemeen Razvan Sabau in iets meer dan een uur, met 6-3, 6-3 en 6-1. Agassi, die het toernooi twee keer won, neemt het op tegen de Kroaat Ivo Karlovic.