Windpark nabij, ozb gaat naar beneden

Een inwoner van het Groningse Termunterzijl mag 30 procent van zijn te betalen onroerend zaakbelasting (ozb) aftrekken. Dat mag omdat zijn woning binnen een straal van tweeënhalf kilometer van een windpark in aanleg in Delfzijl-zuid ligt. Dit heeft de Hoge Raad bepaald, die hiermee een eerder vonnis van de belastingrechter in Leeuwarden bevestigde.

De Hoge Raad oordeelde dat de bewoner vermindering van zijn woongenot zal ervaren, door zowel het uitzicht op de turbines als het geluid dat de motoren ervan zullen produceren. De bewoner tekende drie jaar geleden beroep aan bij de gemeent Delfzijl tegen de hoogte van de waarde van zijn woning.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor de bouw van het windpark op het industrieterrein van Delfzijl, aldus woordvoerder Frank Duut van de Groningse gemeente. In de gemeente staan in totaal 34 molens gepland. In westelijke richting valt echter een groot deel van het woongebied van Farmsum binnen een straal van tweeënhalve kilometer van het te bouwen windpark. Delfzijl, dat samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bezwaar aantekende tegen de uitspraak van de Leeuwarder rechtbank, laat zijn jurist nu uitzoeken of er sprake is van een precedentwerking of niet. Duut: ,,Geldt deze uitspraak alleen voor dit individuele geval of voor iedereen die in de buurt van een windmolen woont. In dat laatste geval kan dit financiële consequenties hebben voor de gemeente.'' Voorzitter Hiltje Zwarberg van de Stichting Windhoek Groningen is ervan overtuigd dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben voor te bouwen windparken. De Stichting werd in 1999 opgericht om de aanleg van het park bij Delfzijl te keren, vooral vanwege de horizonvervuiling en de geluidsoverlast van de turbines. Zwarberg: ,,Nu krijg je 30 procent korting, maar als je op 800 meter van een windpark woont, kan dit misschien wel oplopen tot 40 of 50 procent ozb-korting.'' Bij de eerstvolgende ronde van de ozb over twee jaar kan elke actiegroep tegen windmolens eenvoudig met succes bezwaar aantekenen, stelt hij.