Wie leidt de Iraakse delegatie naar de VN?

Wie zal volgende maand de Iraakse delegatie leiden naar de top van de Verenigde Naties en aansluitend de openingszitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York?

President Jalal Talabani en premier Ibrahim al-Jaafari vinden allebei dat ze daarop recht hebben. Volgens functionarissen uit beide kampen is de Koerdische president Talabani onaangenaam getroffen door de claim van de shi'itische premier Jaafari op het leiderschap over de delegatie naar de jaarlijkse bijeenkomst van internationale topleiders in New York. Die valt dit jaar samen met de VN-top van wereldleiders over onder meer de hervorming van de VN en de Millennium Doelstellingen.

Talabani bekleedt overigens een grotendeels ceremoniële functie.

De onderlinge twist begon toen Talabani in een brief aan premier Jaafari meldde dat hij als Iraks staatshoofd het land zou vertegenwoordigen op de bijeenkomst in New York. Jaafari antwoordde dat híj de delegatie moest aanvoeren aangezien hij de regering leidt.

De premier suggereerde dat hij en Talabani allebei een toespraak tot de Algemene Vergadering zouden houden. De president wees dit aanbod af.

Zaterdag maakte Talabani's woordvoerder bekend dat de president twee toespraken zal houden op de VN-bijeenkomst, op 15 en 17 september. Hij voegde daaraan toe dat Talabani de delegatie zal leiden die vóór de VN-top de Amerikaanse president Bush en andere leiders zal ontmoeten.

Een shi'itische politicus zei dat Jaafari heeft besloten thuis te blijven tenzij hij ook een toespraak kan houden voor de VN.