Weinig steun moslimpartij

Moslims in Nederland vinden dat er een islamitische partij moet komen, maar de kans dat deze partij een zetel haalt in het parlement is gering. Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak van een islamitische partij van het bureau TNS NIPO onder ruim 500 in Nederland wonende moslims. Er is niet gevraagd waarom ze vinden dat er een islamitische partij in Nederland moet worden opgericht.

Van de circa 700.000 moslims in Nederland die ouder dan 18 jaar zijn, hebben 475.000 stemrecht. Bijna de helft (45 procent) noemt de komst van een islamitische partij wenselijk, maar slechts 18 procent van de stemgerechtigde moslims zegt ,,zeker'' op een islamitische partij te zullen stemmen: dat zijn tussen de 80.000 en 90.000 kiezers. Voor een zetel in het parlement zijn bij een opkomst van 80 procent circa 60.000 stemmen nodig. Bovendien bestaat er grote verdeeldheid over de koers. Zeventien procent wil een ,,zuiver islamitisch'' opstelling, 28 procent kiest voor een ,,liberaal islamitische partij'' en 17 procent vindt dat , de islam niet de uitgangspunten van een dergelijke partij mag bepalen''.

Een islamitische partij is vooral populair onder Marokkanen en Turken. Van hen zegt respectievelijk 20 en 15 procent ,,zeker''en 29 en 29 procent ,,waarschijnlijk'' op een islamitische partij te zullen gaan stemmen. Bij andere etnische islamitische groeperingen (Irakezen, Iraniërs, Pakistanen, Surinamers), religieuze groepen en onder autochtone Nederlanders bestaat nagenoeg geen belangstelling voor een islamitische partij. Een andere uitkomst is dat Nederlandse moslims de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA) aanwijzen als de gewenste lijsttrekker (12 procent), gevolgd door de rapper Ali B. Het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) wordt door één procent genoemd als favoriete lijsttrekker.

Moslims in Nederland stemden bij de landelijke verkiezing in januari 2004 vooral op de PvdA (32,4 procent) of stemden niet (31,8 procent). De Moslim Democratische Partij, het politieke broertje van de Arabisch Europese Liga, heeft aangekondigd te willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.