`VS nekken aidsbeleid Oeganda'

De speciale VN-gezant voor de bestrijding van aids in Afrika, Stephen Lewis, verweet de Amerikaanse regering gisteren dat ze de bestrijding van aids in Oeganda in gevaar brengt door het gebruik van condooms te ontmoedigen. Hij zei dat de Oegandese regering in haar preventiebeleid steeds meer nadruk legt op seksuele onthouding, ten koste van het aanbieden van voorbehoedsmiddelen. Dat zou volgens Lewis gebeuren onder druk van de Verenigde Staten. ,,De laatste acht tot tien maanden is er in Oeganda sprake van een duidelijke teruggang in het gebruik van condooms, die in belangrijke mate te wijten is aan het beleid van de regering.'' Volgens de VN-gezant kampt Oeganda inmiddels met een schaarste aan condooms en is de prijs in korte tijd verdrievoudigd.

President Bush stelde twee jaar geleden 15 miljard dollar beschikbaar voor een Noodplan voor aidsbestijding. Pas later werd duidelijk dat financiële steun aan stringente voorwaarden gebonden was. Ontvangende landen moesten beloven dat ze seksuele onthouding zouden propageren in plaats van het gebruik van condooms. Ook werden ze gedwongen om prostitutie te veroordelen. Senegal, waar de prostitutie gelegaliseerd is, kreeg geen Amerikaans hulp meer, al staat het land bekend om zijn goede aidsbeleid. Brazilië weigerde vorige maand om prostituees te stigmatiseren en miste daardoor 40 miljoen dollar aan Amerikaanse steun.

Het Oegandese ministerie van Gezondheidszorg ontkent dat het aidsbeleid onder druk van de Amerikanen is veranderd. Het ministerie ontkent ook dat er een tekort is aan condooms.

Maar volgens pressiegroepen zijn er sinds oktober vorig jaar maar 32 miljoen condooms gedistribueerd, terwijl het land er jaarlijks 120 tot 150 miljoen nodig heeft. Oeganda geldt als het toonbeeld van effectieve aidsbestrijding. Sinds de jaren negentig is het percentage volwassen dat met het aidsvirus besmet is van 15 tot 6 procent gedaald.