Vrouwen in acht naar finale WK roeien

De Nederlandse vrouwenacht heeft vandaag de finale bereikt van de wereldkampioenschappen roeien in Japan. De ploeg won in Gifu de tweede voorwedstrijd voor de achten van Australië, Rusland en Duitsland. In de eerste serie won favoriet Roemenië. De Nederlandse ploeg bestaat uit Femke Dekker, Nienke Dekkers, Nienke Hommes, Hurnet Dekkers, Annemarieke van Rumpt, Laura Posthuma, Annemiek de Haan, Helen Tanger en stuurvrouw Ester Workel.

De Nederlandse mannenacht werd vierde. Nederland moet morgen een herkansing varen voor een finaleplaats op zondag. De Duitse acht won de voorwedstrijd, Rusland eindigde als tweede, Canada als derde. In de tweede serie won de Verenigde Staten.

Met een tijd van bijna twee seconden onder het wereldrecord kwam de Nederlandse vrouwen dubbelvier lichtgewicht niet verder dan de derde plaats in de series. De Canadese vrouwen waren in een nieuw wereldrecord van 6.21,97 minuut het snelst. Groot-Brittannië werd tweede. Nederland (Julie Tabbers, Linde Verbeek, Katrien Hautvast en Eeke Thomee) zette een tijd neer van 6.27,73, en krijgt morgen een herkansing. Het oude wereldrecord stond met 6.29,55 sinds Sevilla 2002 op naam van Australië. De Deense lichte dubbelvier won de tweede serie. De Nederlandse vier-zonder-stuurman lichtgewicht plaatste zich evenmin rechtstreeks voor de halve finales. Roy Delis, Karel Dormans, Arnoud Greidanus en Tom van den Broek eindigden als vierde, achter Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Nederland voer lang op de derde plek, die recht had op de halve finales, maar in de eindsprint kwam de Amerikaanse boot voorbij. Wolter Blankert en Paul Drewes eindigden in de serie twee-zonder-stuurman lichtgewicht op de vierde plaats en grepen net naast een rechtstreekse plaats in de halve finale. De Denen Bo Helleberg en Thomas Ebert wonnen in een nieuw wereldrecord van 6.24,75. De oude toptijd stond sinds 2002 op naam van het Chileense duo Yantani/Cerda met 6.29,97. De omstandigheden in Gifu waren ideaal voor snelle wedstrijden: bewolkte hemel, 25 graden en lichte meewind.