Voormalige veiligheidstop Libanon vast

Drie pro-Syrische ex-chefs van de Libanese veiligheidsdiensten zijn vanochtend gearresteerd als verdachten in het internationale onderzoek naar de moord op ex-premier Hariri, aldus premier Siniora.

De eveneens pro-Syrische chef van de Libanese presidentiële Garde, generaal Moustafa Hamdan, heeft zichzelf voor ondervraging gemeld.

Hamdan is de enige pro-Syrische veiligheidschef die nog in functie is sinds de verkiezingen een anti-Syrische meerderheid in het parlement produceerden. Tegen Hamdan was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Eveneens is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen ex-minister en ex-parlementslid Nassir Qandil, aldus het Libanese ministerie van Justitie. Hij is nog zoek.

De moordaanslag op Hariri op 14 februari, die vrij algemeen aan Syrië en zijn Libanese vertegenwoordigers wordt toegeschreven, ontketende in Libanon massale demonstraties. Onder Libanese en zware buitenlandse druk trok Syrië vervolgens zijn 14.000 man troepen uit Libanon terug. Syrië ontkent tot de moord opdracht te hebben gegeven.

De chef van het team van de Verenigde Naties dat de moord op Hariri onderzoekt, Detlev Mehlis, maakte in juli in een vraaggesprek met Le Figaro bekend generaal Hamdan te verdenken van betrokkenheid bij de moord. Hij wees erop dat Hamdan een van degenen was die direct na de bomaanslag hadden bevolen om sporen uit te wissen op de plaats van het misdrijf.

De gearresteerde veiligheidschefs zijn Jamil al-Sayyed, ex-hoofd van het Algemene Veiligheidsdirectoraat, Ali Hajj, ex-chef van de politie, en Raymond Azar, ex-hoofd van de militaire inlichtingendienst. Zij zijn er door sommige Libanese politici van beschuldigd ook een rol te hebben gespeeld in de moord op Hariri.

Vorige week verwoordde een hoge VN-functionaris in de VN-Veiligheidsraad Mehlis' klacht dat Syrië weigert mee te werken aan zijn onderzoek. Na een boze verklaring van de Veiligheidsraad haastte de Syrische president Bashar al-Assad zich enkele dagen later in een vraaggesprek zijn medewerking toe te zeggen.

Het onderzoek van Mehlis loopt tegen zijn einde. Verwacht wordt dat de Duitse aanklager binnen de komende paar weken zijn bevindingen aan de Veiligheidsraad zal bekendmaken.