`Vet moet weer'

Consumenten willen over tien jaar massaal eerlijker en beter voedsel. Dus geen kip die helemaal doorgefokt is op de productie van vlees, maar een goed smakend product dat de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen. Dat zei foodconsultant Anneke Ammerlaan gisteren op het congres `De markt voor Food & Health & Retail' dat in Soestduinen werd gehouden.

Gezondheid van het eten moet volgens Ammerlaan straks niet meer in toevoegingen van allerlei vitamines zitten, maar in het product zelf. Ze denkt dat consumenten daarom in de komende tien jaar een andere houding aannemen. Dit proces komt tot stand doordat mensen elementen overnemen uit hypes die dan langzamerhand voet aan de grond krijgen. ,,Een trend duurt minstens tien jaar, een hype hooguit twee of drie seizoenen.''

Volgens Ammerlaan mag vet weer. ,,Vet moet zelfs weer. Vanuit die nieuwe houding is er heel veel ruimte voor onderzoek naar de goede eigenschappen van vet. Juist van dierlijk vet. Vetzuren, de juiste dan wel te verstaan, nemen de rol over van vitaminen. De terugkeer van roomboter is slechts een kwestie van tijd.''