Uitbraak tbc in Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is getroffen door een uitbraak van tuberculose. Een onager, een soort wilde ezel, bleek bij een controle besmet met de tuberkelbacterie. De dierenarts van de dierentuin besloot daarop maandag alle dieren in het verblijf van de ezel af te maken om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Drie onagers en twee kamelen kregen een spuitje.

Tuberculose kan lang sluimeren in het lichaam, maar als ook de longen zijn aangetast ontstaat er open tbc, waardoor andere dieren, maar ook bezoekers, makkelijk `aangehoest' kunnen worden.

Bij autopsie bleek dat slechts één onager tbc had, de andere dieren waren nog gezond.

Volgens de directie van diergaarde Blijdorp is er nooit gevaar geweest voor de gezondheid van bezoekers.

De afgemaakte dieren zullen nu verder worden onderzocht om te achterhalen waar de tbc vandaan is gekomen. De uitslag van dat onderzoek wordt pas over enkele weken verwacht.

Mogelijk is het spoor terug te volgen naar een verblijf met gems-bokken, waarvan in 1998 een dier aan tbc overleed. De gemsbokken stonden destijds samen met de onagers in één hok. Tbc komt wel vaker voor onder dierentuindieren. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis of Mycobacterium bovis.