Topman Siemens adviseur Merkel

Heinrich von Pierer, president-commissaris van Siemens, is vanochtend benoemd tot economisch adviseur van kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU). Als Merkel de landelijke verkiezingen van volgende maand wint, moet Pierer een 'Raad voor innovatie en groei' gaan leiden.

Pierer is de tweede smaakmakende outsider die Merkel aan zich weet te binden. Eerder benoemde ze de hoogleraar en belastingspecialist Paul Kirchhof tot schaduwminister voor financiën. De partijloze Kirchhof, voorstander van flat tax van 25 procent, domineert sinds zijn benoeming het politieke debat.

Pierer is al jaren lid van de christen-democratische CSU in Beieren, maar dat weerhield hem er niet van om een goede werkrelatie op te bouwen met kanselier Gerhard Schröder (SPD). Hij prees het economische beleid van de bondskanselier, met hij ook wel eens een partijtje tennis speelde.

De 64-jarige jurist Pierer staat in Duitsland in hoog aanzien. Een roemloze afgang, zoals deze zomer Jürgen Schrempp van Daimler-Chrysler ten deel viel, bleef hem bespaard. Hij leidde het industriële concern uit München van 1992 tot begin dit jaar.

Volgens Duitse kranten zou Merkel hebben geprobeerd om Pierer te strikken voor een post in haar zogeheten Kompetenzteam, een reservoir van potentiële ministers die haar in de laatste fase van de verkiezingsstrijd ter zijde kunnen staan. De president-commissaris van Siemens zou voor die eer hebben bedankt omdat hij het risico dat hij uiteindelijk toch geen minister zou worden te groot achtte.

De verwachting is dat Pierer voor de 'Raad voor innovatie en groei' een beroep zal doen op zakenmensen die momenteel zitting hebben in een informele denk-tank van van Schröder. In deze denktank zitten onder andere de topmannen van Deutsche Telekom, Bertelsmann, Lufthansa en IBM Duitsland.

Volgens de Duitse media is de benoeming van Pierer een teken dat Merkel, net als Schröder, van plan is om ervaren managers uit het Duitse zakenleven te betrekken bij het economische en financiële beleid.

De benoeming is, evenals de aanstelling van Kirchhof, bovendien onderdeel van Merkel's plan om zich te profileren als de kandidaat-bondskanselier die het beste economische beleid voorstaat en om het vertrouwen te winnen van de kiezers.