Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Twee ex-tbs'ers praten openhartig over de tijd die zij als ter beschikking gestelde doorbrachten. Verder een reportage uit Sri Lanka, waar de Nederlandse organisatie Cordaid nieuwe boten aflevert voor vissers die hun boot – en daarmee hun inkomsten – kwijtraakten na de tsunami. En het succes van marktplaats.nl waar zich 50.000.000ste bezoeker aanmeldde. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over medische middelen zoals bijvoorbeeld Botox, die nauwelijks getest worden en rimpels laten verdwijnen. Maar de eerste slachtoffers zijn al voor het leven verminkt en willen de strijd aangaan met fabrikanten. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Onder meer aandacht voor de Europese landbouwsubsidies en de positie van minister Veerman, die voor zijn bedrijven in Frankrijk landbouwsubsidie ontving. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over het leven van oud-SS'er Erich Priebke, die in 1998 in Italië tot levenslang werd veroordeeld voor zijn aandeel in een massamoord op 335 Italiaanse verzetsmensen. Gezien zijn hoge leeftijd werd die straf omgezet in huisarrest in een woning in Rome. Maar tot verbijstering van veel Italianen bleek Priebke deze zomer in een villa aan het Lago Maggiore te zitten, waar hij leefde als een prins. Ned.3, 20.55-21.25u.

Het derde oog: Churchill. Eerste deel van een drieluik over de Engelse staatsman Winston Churchill. Hij is de zoon van een hertog en een Amerikaanse miljonairsdochter. Op de eliteschool Harrow heeft hij het niet gemakkelijk. Ook zijn ervaringen als oorlogscorrespondent tijdens de Tweede Boerenoorlog in Afrika vormen zijn karakter. Toen hij 56 jaar was had hij vijf oorlogen meegemaakt. Canvas, 22.50-23.40u.

Vriend en vijand. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-23.45u.

KUNST

TV3. Gasten zijn Jules Deelder en Monique Klemann. Deelder praat over zijn nieuwe moppenboek Konijnenhok op Overschie, een verzameling van 60 van zijn beste moppen en zangeres Monique Klemann (Lois Lane) over haar acteerdebuut in de Talpa-serie Parels en Zwijnen. Ned.3, 19.20-19.55u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Tweede deel van een tweeluik over varkens in de bio-industrie en veevoeder met genetisch gemanipuleerde soja. Ned.3, 21.25-20.55u.

FILM

Wild Man Blues (Barbara Koople, 1997, VS). Documentaire over de Europese tournee van klarinettist Woody Allen en zijn jazzband maakt onder meer duidelijk dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen de film-Allen en de 'echte' Allen. Ned.3, 23.00-0.45u.

Enemy at the Gates (Jean-Jacques Annaud, 2001, VS/GB/Ierland/Duitsland). Gelikt romantisch oorlogsepos met Jude Law als herder uit de Oeral, die zich tijdens de slag om Stalingrad bewees als scherpschutter. Ed Harris is zijn militaire rivaal en Joseph Fiennes zijn romantische (met Rachel Weisz als inzet). BBC1, 23.35-1.40u.

.Hope and Glory (John Boorman, 1987, Engeland). Autobiografische, warm-nostalgische herinneringen aan een Londense voorstad in oorlogstijd, waar kinderen door magische bril dramatische gebeurtenissen, zoals een Duits bombardement, als vanzelfsprekendheid interpreteren. Met Sarah Miles, Jean-Marc Barr. RTL4, 0.25-2.25u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Schrijver David de Poel vertelt over zijn nieuwe roman De Buitenstaander, een boek over een jongen die emotioneel mishandeld wordt door zijn stiefmoeder. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur een gesprek met de nieuwe directeur Samuel Vriezen (wiskundige en componist) van de stichting Huygens-Fokker die in ons land de microtonale muziek bevordert. In het tweede uur een gesprek over de integrale voorlezing De avonden. Na tienen aandacht voor de komst van zogenaamde follies (van het Engelse `folly) in het Rotterdams havengebied. Een follie is een nutteloos bouwsel zonder relevante bouwkenmerken. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Halleh Ghorashi, die 1 september aan de Vrije Universiteit Amsterdam begint als bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie. Ghorashi vluchtte in 1984 uit Iran, studeerde antropologie en wijsbegeerte aan de VU en promoveerde in 2001. Aan de orde komen de naturalisatie-ceremonie, rolmodellen en ontwikkeling van migranten. Radio 1, 0.04-0.45u.