`Te weinig homo's op televisie in Amerika'

Als er al homo's en lesbiennes in Amerikaanse televisieseries te zien zijn, is het in een bijrol, als karikatuur, en gespeeld door een blanke acteur. Dat is de conclusie van de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (Glaad) in een gisteren verschenen rapport.

Van de 710 personages die het komende seizoen regelmatig op de Amerikaanse netten zullen verschijnen, is maar 2 procent homoseksueel. Dat is niet representatief voor de Amerikaanse bevolking, vindt Glaad.

Van de 710 personages uit 110 onderzochte scripts van series die het komende televisieseizoen op de Amerikaanse tv worden uitgezonden, zitten 16 rollen met een homoseksueel personage, waarvan 13 mannen en 3 vrouwen. Dertien van de zestien zijn blank. Op de kabelnetten zijn naar verhouding meer homo's te zien, onder meer in de ook in Europa populaire programma's Will & Grace, Desperate Housewives en de lesbiënne-serie The L-word, die in Nederland op RTL 7 wordt uitgezonden.

In juni van dit jaar lanceerden MTV Networks en Viacom de homozender LOGO op de kabel in de VS. Talloze conservatieve organisaties, zoals de Concerned Women of America (CWA), vonden het initiatief van MTV verwerpelijk. Op hun site zeggen ze: ,,LOGO is een aanslag op de onschuld van onze kinderen. Het stimuleert ze een immorele levensstijl aan te nemen, die gevaarlijke ziektes verspreidt.''

In Nederland zijn er volgens Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, genoeg homo's op tv. ,,Vanaf het moment dat Albert Mol in de jaren zestig bij Koos Postema in de camera keek en de Nederlandse tv-kijker het geheim van zijn homoseksualiteit toevertrouwde, was het hek van de dam.''

Volgens Krol is er nu bijna geen programma meer waarin geen homo zit, onder meer dankzij de vasthoudendheid van Gay Krant-journalist Edwin Bakker, die in de jaren tachtig bij elke persconferentie van de omroep aan het begin van het seizoen dezelfde vraag stelde: `En hoe zit het met de homo's dit jaar?' Krol: ,,Uiteindelijk heeft het geholpen.'' In Nederland zijn de homo's en lesbiennes in series meestal geen karikaturen, vindt Krol. Dit najaar verschijnt een rapport van Bureau Beeldvorming en Diversiteit van de publieke omroep, met onder meer aandacht voor homoseksuele personages op de Nederlandse tv.